Informativní styl: „Představení Haky, které zaujme i vyvolá kontroverze. Ragbyový svátek začíná hitovou písní, All Blacks čelí náročné situaci.“

Informativní styl: „Představení Haky, které zaujme i vyvolá kontroverze. Ragbyový svátek začíná hitovou písní, All Blacks čelí náročné situaci.“

Ragbyový tým Nového Zélandu, známý také jako All Blacks, je jednou z nejslavnějších sportovních reprezentací na světě. Tým se vyznačuje černými dresy a ve znaku má bílou kapradinu. Jedním z nejznámějších prvků ragbyového týmu Nového Zélandu je děsivý tanec haka, kterým se tým prezentuje před zápasy.

Dlouhou dobu bylo obvyklé, že před zápasem dodržovali hráči určitou vzdálenost od soupeře při provádění haky a jiných kulturních projevů. To se ale změnilo v čtvrtfinálovém zápase Mistrovství světa v roce 2007, kdy si Francouzi při pohledu na Novozélanďany představení haky prohlédli zblízka.

Francouzi se v čtvrtfinále v Cardiffu utkali s Novým Zélandem a vyhráli 20:18. Poté ale ve zbytku turnaje neuspěli a skončili bez medaile. „Chtěli jsme tehdy ukázat, že je to pro nás jako válka. Chtěli jsme dát najevo, že jsme připraveni na velkou bitvu,“ vysvětlil později chování Francouzů při hace hráč Sébastien Chabal.

Francouzi za své chování dostali pokutu od Mezinárodní ragbyové federace ve výši pěti tisíc dolarů. Trenér Nového Zélandu Darren Shand s tím ale nesouhlasil. „Bylo to skvělé, taková kulturní výzva. Nic přehnaného,“ podotkl.

Hráči Nového Zélandu se obvykle při hace drží v jednotném postoji a kolem ramen. Někdy ale předvádějí různá gesta nebo úšklebky. Jakou reakci si Francouzi připraví na letošní mistrovství světa?

„Ať soupeř reaguje na haku, jak chce. Jsme s tím v pohodě. Pro nás je to rituál, který nás spojuje s minulostí a odkazem našich předků. Víme, že to ostatní respektují, ať už je jejich reakce jakákoliv. Nevadí nám to,“ prohlásil současný trenér Novozélanďanů Ian Foster.

Na letošním mistrovství světa se ve velmi očekávaném zápase proti sobě postaví Francie a Nový Zéland. Francie je podle ragbyových expertů nejsilnější za dlouhou dobu, zatímco All Blacks se potýkají se slabší generací.

Nový Zéland je prvním týmem v historii světových šampionátů, který získal dva tituly v řadě v letech 2011 a 2015. Před čtyřmi lety skončili na třetím místě, zatímco zlato získala Jižní Afrika. Francie byla třikrát ve finále, ale nikdy se nedostala na vrchol. Poslední dva šampionáty skončily pro ni ve čtvrtfinále.

Desátý šampionát by měl ukázat, že světové ragby se vyrovnává. Dosud se do semifinále turnaje nikdy neprobojoval nikdo mimo osmič