Cori Gauffová překvapivě porazila Arynu Sabalenkovou a získala titul na US Open, což vyvolalo velkou tenisovou euforii v New Yorku.

Cori Gauffová překvapivě porazila Arynu Sabalenkovou a získala titul na US Open, což vyvolalo velkou tenisovou euforii v New Yorku.

Karolína Muchová se stala první domácí vítězkou posledního grandslamu sezony od úspěchu Sloane Stephensové v roce 2017. V semifinále porazila Polku Igu Świątek, která vypadla v osmifinále. Muchová vyhrála již dvanáctý zápas po sobě a osmnáctý z posledních devatenácti. Před startem US Open ovládla turnaje v Cincinnati a Washingtonu.

Ve svém semifinálovém zápase proti Sabalenkové udělala jen 19 nevynucených chyb. Běloruska, která se stane novou světovou jedničkou, jich měla 46. Sabalenková nevyužila možnost získat druhý grandslamový titul v sezoně a kariéře. Nasazená dvojka nenavázala na letošní vítězství na Australian Open.

Sabalenková vstoupila do finále lépe a hned v úvodní hře získala brejk. Američanka sice ve čtvrté hře srovnala na 2:2, poté ale ztratila čtyři gamy za sebou a po čtyřiceti minutách hry přišla i o první set.

Muchová prokázala stejnou sílu psychiky jako při obratech s Němkou Laurou Siegemundovou a Belgičankou Elise Mertensovou. Ve druhé sadě zlepšila pohyb, hru i servis. Odvrátila tři brejkboly a ve čtvrtém gamu využila jedinou šanci na prolomení podání soupeřky. Za podpory domácích fanoušků stav utkání srovnala.

Nejmladší americká finalistka US Open od Sereny Williamsové v roce 1999 využila psychické výhody i v úvodu rozhodujícího setu. Po dvou brejcích získala náskok 4:0.

Sabalenková snížila a za stavu 1:4 si vyžádala zdravotní pauzu na ošetření levé nohy. Po návratu na kurt sice vzala Muchové servis a snížila, Američanka se ale nenechala znervóznit. Brzy se vrátila do tempa a dotáhla duel k vítězství. Po prvním proměněném mečbolu mohla radostí padnout na zem.

Muchová získala odměnu ve výši tří milionů dolarů (zhruba 66,8 milionu korun), Sabalenková si přijde na polovinu.

Tenisový turnaj US Open v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 65 milionů dolarů):

Ženy:

Dvouhra – finále: Muchová (6-USA) – Sabalenková (2-Běl.) 2:6, 6:3, 6:2.

Smíšená čtyřhra – finále: Danilinová, Heliövaara (Kaz./Fin.) – Pegulaová, Krajicek (1-USA) 6:3, 6:4.