„Emoce mě přemohly a chtělo se mi vyjádřit svůj smutek slzami.“ Vyhořelý Rus, který byl vybrán jako první v draftu, prožíval obtíže. A nyní reaguje na obvinění.

„Emoce mě přemohly a chtělo se mi vyjádřit svůj smutek slzami.“ Vyhořelý Rus, který byl vybrán jako první v draftu, prožíval obtíže. A nyní reaguje na obvinění.

Nail Yakupov, ruský hokejový útočník, se nedávno vyjádřil k negativním komentářům, které o něm v minulosti vyslovili někteří bývalí trenéři a manažeři. Yakupov, který je momentálně na prahu třicítky, již několik let hraje v ruské Kontinentální hokejové lize (KHL), poté co se mu nepodařilo naplnit svůj potenciál v NHL.

Jeden z analytiků, Craig Button, obviňoval Yakupova ze špatného cítění pro hru, zatímco bývalý generální manažer Toronta, Brian Burke, naznačoval, že Yakupov má vadnou povahu. Yakupov na tyto komentáře reagoval s tím, že byl překvapen, že Burke nic neřekl, když ještě hrál v NHL, a že ho kritizuje až osm let po draftu. Yakupov také uvedl, že si přesně nepamatuje průběh pohovoru s Torontem, ale přiznal, že byl vystrašený a cítil velký tlak.

Yakupov byl draftován jako celková jednička do týmu Edmonton Oilers. S tlakem spojeným s touto pozicí se však v 18 letech nedokázal vyrovnat. Přiznal, že nebyl připraven na takový tlak a někdy se mu dokonce chtělo brečet. Zatímco v juniorské lize OHL sbíral jeden bod za druhým, v NHL nebyl tak suverénní.

V první sezóně v NHL pod trenérem Ralphem Kruegerem se Yakupovovi dařilo, ale ve druhé sezoně za Oilers měl problémy s trenérem Dallasem Eakinsem. Yakupov uvedl, že měl s ním špatný vztah a že ho Eakins nenaučil nic nového. Po šesti letech v NHL Yakupov dohrál a momentálně hraje v KHL za Nižněkamsk.

Yakupovův příběh je příkladem toho, jak tlak a očekávání mohou ovlivnit kariéru mladého hráče. Je důležité, aby hráči dostali podporu a správné prostředí pro rozvoj svých dovedností.