USA končí bez medaile na MS, Kanada získává bronz

USA končí bez medaile na MS, Kanada získává bronz

Kanada porazila Ameriku a získala bronz na Mistrovství světa basketbalistů v Pasay na Filipínách. Američané, kteří vyhráli v letech 2010 a 2014, skončili na sedmém místě, což je jejich nejhorší výsledek v historii.

Kanadu k vítězství dovedl nejlepší střelec utkání Dillon Brooks s 39 body. Double-double zaznamenal Shai Gilgeous-Alexander díky 31 bodům a 12 asistencím. Na straně Američanů nestačilo 24 bodů Anthonyho Edwardse ani 23 bodů Austina Reavese.

Kanada vstoupila do boje o bronz skvěle a vedla 8:0. V první čtvrtině měla náskok 13 bodů, ale Američané na začátku druhé čtvrtiny odpověděli dvanáctibodovou sérií a dostali se do vedení. Kanaďané v závěru třetí čtvrtiny měli opět náskok 11 bodů, ale basketbalisté USA se vrátili do hry.

Přestože 4,2 sekundy před koncem prohrávali 107:111, díky proměněnému trestnému hodu a následné tříbodovému koši Mikala Bridgese si Američané vynutili prodloužení. V něm však nezachytili nástup, Gilgeous-Alexander získal Kanadě pětibodový náskok a tentokrát už si svěřenci španělského trenéra Jordiho Fernándeze vítězství pohlídali.

V zápase o třetí místo Kanada porazila USA 127:118 po prodloužení. Nejvíce bodů zaznamenal Edwards (24), Reaves (23) a Bridges (19) na straně USA a Brooks (39), Gilgeous-Alexander (31) a Barrett (23) na straně Kanady.

Finále o zlato se odehraje mezi Německem a Srbskem od 14:40 SELČ.