Kouč reprezentace Šilhavý si udržuje důvěru šéfa Fouska, který varuje před panikou.

Kouč reprezentace Šilhavý si udržuje důvěru šéfa Fouska, který varuje před panikou.

Reprezentanti při žárovém srazu uhráli dvě remízy 1:1. Zatímco v neděli v přípravě v Maďarsku podali solidní výkon, o tři dny dříve se jim zápas doma s Albánií nevydařil.

Šilhavého výběr po čtyřech z osmi duelech kvalifikace klesl na druhé místo vyrovnané skupiny E o dva body za Albánií, která má ale o utkání více.

Právě na půdě balkánského lídra tabulky se český celek představí v příštím zápase 12. října.

„Diskutovali jsme s trenéry i hráči před zápasem, po zápase i poté v Maďarsku. Všichni víme, že umíme předvést mnohem lepší výkon,“ uvedl Fousek v rozhovoru pro web asociace.

„Věděli jsme, jakou sílu Albánie má. V zápase jsme bojovali i sami se sebou, bohužel nám to nesedlo. Ale to se občas stává, což se ukázalo v mnoha zápasech nejen naší skupiny,“ doplnil první muž českého fotbalu.

„Kvalifikace je ve své polovině a my jsme samozřejmě mohli a měli mít více bodů. Ale pořád to máme ve svých rukou,“ prohlásil Fousek.

„Věřím mužstvu, trenérům i celému realizačnímu týmu a úkol je jasný. Naším cílem jednoznačně zůstává postup na Euro do Německa,“ dodal.

Na šampionát v příštím roce postoupí první dva týmy z každé skupiny. O zbylá tři místa na turnaji se v play off podle pořadí v Lize národů utká 12 zemí, které neuspějí v klasické kvalifikaci. Česká reprezentace od rozdělení federace na Euru ještě nikdy nechyběla.

„V kvalifikaci jsme ztratili dva body, ale nepochybuji, že tenhle tým na Euro 2024 patří a v říjnu a listopadu to ukáže,“ tvrdil Fousek.

„Celý fotbalový národ by se měl semknout, abychom to v říjnu a v listopadu zvládli a dotáhli kvalifikaci do úspěšného konce,“ burcoval šéf FAČR.

„Střetnutí s nebezpečným Maďarskem nebylo ani reparátem, ale ani žádným poučákem. Naopak velmi dobrou přípravou před tím, co nás čeká v říjnu v Albánii, včetně bouřlivé atmosféry a tvrdé hry,“ poznamenal Fousek.

Odmítl podle něj až přehnanou kritiku, která se na tým a Šilhavého po utkání s Albánií snesla.

„Kritika k fotbalu patří a s domácí ztrátou s Albánií samozřejmě nejsme spokojeni, ale některé komentáře byly za hranou. Pohledy mohou být různé a zklamání jsme všichni,“ řekl Fousek.

„Ale v žádném případě nemů