Před 45 lety zemřel legendární formulový jezdec „Superšvéd“ Peterson v plamenech, anarchii a tragédii.

Před 45 lety zemřel legendární formulový jezdec „Superšvéd“ Peterson v plamenech, anarchii a tragédii.

V Královském parku, umístěném jen 20 kilometrů od centra Milána, se závodí už více než 100 let. Autodromo Nazionale Monza, jak se okruh nazývá, je jedním z nejstarších a nejlegendárnějších okruhů ve světě motorsportu.

První verze okruhu byla otevřena v roce 1922 a měřila rovných deset kilometrů. Současná trať má délku 5793 metrů. Monza byla vždy známá jako „chrám rychlosti“, ale s rychlostí přichází i nebezpečí. Okruh zažil mnoho nehod a tragických událostí.

První tragédie přišla již během tréninku na první Grand Prix Itálie v Monze v roce 1922, kdy havaroval rakouský pilot Fritz Kuhn. Nejhorším okamžikem v moderní historii Formule 1 v Královském parku byla GP v roce 1961. Během závodu havaroval Němec Wolfgang von Trips a jeho monopost vyletěl mimo trať mezi diváky. Při této nehodě zahynul nejen von Trips, ale také 14 fanoušků (některé zdroje uvádějí 15).

Kromě nadšení fanoušků, známých jako tifosi, se v Monze často projevil i pověstný italský „sklon k anarchii“, který bohužel stál i životy lidí. Typickým příkladem je havárie v sezoně 1978.

Do Itálie přijeli na vrcholu šampionátu oba piloti týmu Lotus. Američan Mario Andretti měl zatím 63 bodů, o 12 méně než jeho švédský týmový kolega Ronnie Peterson. Je třeba si uvědomit, že tehdy se za vítězství udělovalo pouze 9 bodů a bodovala pouze první šestka v cíli.

Zatímco Andrettimu vyšla kvalifikace a postavil se na pole position, Peterson se musel spokojit až s třetí startovní řadou. Začátek závodu probíhal divoce. Po uspěchaném startu došlo k hromadné havárii, kdy monoposty ze zadních řad byly ještě v pohybu a byly rychlejší než rozjíždějící se čelo startovního roštu.

Protože měly vozy na startu plné nádrže, rozpoutalo se ohnivé peklo hořících stovek litrů paliva. Peterson zůstal ve svém voze zaklíněný. Na trati tehdy vypukl takový chaos, že policisté hermeticky uzavřeli okolí nehody a k Petersonovi se nemohl dostat ani oficiální lékař formule 1 Sid Watkins.

Cestu mu musel doslova vyhledat pozdější šampion Mario Andretti. Američan využil svých italských kořenů a neoblomných karabinírů přesvědčil o tom, že muž dobývající se k ohnivému peklu není paparazzi, ale člověk, na kterém závisí život jeho týmového kolegy z Lotusu.

I když kolegové pilota ho vyprostili živého, talentovaný Švéd zemřel druhý den v milánské nemocnici na následky vdechnutí jedovatých zpl