Hráč Safin změnil strany a přestoupil do KHL po podpoře Ruska proti Česku

Hráč Safin změnil strany a přestoupil do KHL po podpoře Ruska proti Česku

Hokejista Safin se narodil ruským rodičům a doma mluvil rusky. Chodil do školy při ruské ambasádě a měl většinu přátel mezi Rusy. Přestože byl začínajícím hokejistou, vzhlížel hlavně k ruským hráčům Jevgeniji Malkinovi a Alexandru Ovečkinovi.

Safin však na mládežnické úrovni reprezentoval Česko, protože se narodil v Praze a tam také vyrůstal. Přestože fandil ruskému týmu, když hrál proti Česku, reprezentoval Česko na mnoha mezinárodních turnajích.

Jeden z nejvýznamnějších zápasů proti Rusku si Safin pamatuje z juniorského mistrovství světa 2018, kde přispěl k vítězství 5:4 zápisem 1+1 spolu s Filipem Chytilem.

Od té doby však za Česko na velké akci nenastoupil. Zkoušel se prosadit v zámořském Edmontonu, který si ho vybral ve čtvrtém kole draftu, ale neuspěl. Kvůli nevýrazným výkonům na farmě zůstal relativně daleko od NHL.

V minulé sezóně hrál za Spartu, kde v 41 extraligových zápasech nasbíral 13 bodů. Byl však nespokojený s týmem a rozhodl se odejít do Ruska, kde potřebovali hráče kvůli odchodu mnoha zahraničních hráčů.

Safin měl smlouvu se Spartou na dva roky, ale rozvázal ji předčasně, aby mohl přestoupit do Lady Togliatti v Rusku. Při tomto procesu získal ruské sportovní občanství, díky kterému se v Kontinentální lize nepočítá jako cizinec.

Přestup do Ruska konzultoval s Dmitrijem Jaškinem, dalším Čechem s ruskými kořeny, který zvolil angažmá v KHL. Jejich rodiny se dobře znají.

Ruská válka na Ukrajině Safina – stejně jako Jaškina a další čechy – od přestupu neodradila. Nikdo z jeho přátel ho za to neodsoudil a jeho rodina ho vždy podporovala.

Součástí přestupu bylo získání ruského sportovního občanství. Safin se tím vzdal české reprezentace a může reprezentovat Rusko na mezinárodní scéně.

Přesto však Safin nezanevřel na český nároďák. Myslí si, že se do české reprezentace ještě může vrátit, ale zatím o tom nepřemýšlí. Všechno, co udělal, bylo kvůli KHL.

V Kontinentální lize se mu zatím moc nedaří. V pěti zápasech za Ladu vstřelil jeden gól.