Český bek v NHL získává uznání mezi fanoušky a šance na prestižní ocenění se zvyšuje.

Český bek v NHL získává uznání mezi fanoušky a šance na prestižní ocenění se zvyšuje.

Do NHL po čase míří další vlna supertalentovaných Čechů, kteří podle expertů mají na Calder Trophy. V letech 2018 až 2020 to byli Filip Chytil, Martin Nečas a Filip Zadina. Z prvních dvou už jsou hvězdy, ale v hlasování o nováčka roku nezískali ani hlas.

Trochu překvapivě se zastínit Dominik Kubalík, který si do zámoří přenesl formu z Evropy a skončil třetí. Blíž ke Calderově trofeji měl jen Ondřej Palát – hlasy novinářů ho před devíti lety vyšvihly na druhou příčku za Nathana MacKinnona.

Vítěz Česku stále chybí. Vedle Kanady a Spojených států už přitom slavilo Rusko, Švédsko, Finsko, Slovensko a Německo.

Průlom může přinést nadcházející sezona. Hlavními adepty na trofej jsou sice Logan Cooley, Adam Fantilli, Devon Levi, Luke Hughes a samozřejmě fenomenální Kanaďan Connor Bedard, ale šanci mají i Češi, konkrétně Jiří Češík, útočník Jiří Kulich a brankář Lukáš Dostál.

Web Daily Faceoff vidí Jiříčka jako favorita číslo sedm. „V minulé sezoně, své premiérové v Severní Americe, působil jako zjevení mezi smrtelníky, téměř neukazoval slabiny,“ stojí v textu.

Jiříček jako čerstvá šestka draftu nasbíral v Clevelandu, tedy na farmě Columbusu Blue Jackets, 38 bodů (6 + 32) z 55 zápasů a ovládl ligovou produktivitu juniorských obránců. Díky bravurním výkonům nakoukl na čtyři utkání do NHL. Také se stal nejlepším bekem MS dvacítek, kde Česku pomohl k senzačnímu stříbru.

Online deník The Athletic na základě tohoto představení označil Jiříčka za šestého nejtalentovanějšího obránce do 23 let. Výše skončili jen Luke Hughes, Moritz Seider, Owen Power, Bowen Byram a Jake Sanderson, tedy vycházející nebo již zavedené hvězdy NHL.

„Když vidíte Jiříčkovu šikovnost, mohutnou postavu a silnou defenzivu, je lehké se zasnít, jakým hráčem se jednou může stát,“ uvádí novinář Corey Pronman.

Vedení Columbusu si maluje, jak český zadák vytvoří elitní obranný pár s hvězdným Američanem Zachem Werenským.

Je ale otázkou, jestli tomu tak bude už v příští sezoně. Columbus sice ke konci minulé základní části vyměnil důležitého beka Vladislava Gavrikova, ale později získal více než plnohodnotnou náhradu v podobě Damona Seversona a Ivana Provorova. Konkurence v obranných řadách tak vzrostla.

„Blue Jackets se možná rozhodnou, že bude pro Jiříčka lepší, když stráví ještě jednu sezonu na farmě. Nebo tam alespoň začne,“ napsal web The Athletic.

Českého