Jak se připravit na pracovní pohovor: 10 tipů, které vám pomohou uspět

Jak se připravit na pracovní pohovor: 10 tipů, které vám pomohou uspět

Představte si, že jste dostali pozvání na pracovní pohovor. Gratulujeme! Je to skvělá příležitost ukázat své schopnosti a získat novou práci. Nicméně, abyste uspěli, musíte se dobře připravit. Následujících 10 tipů vám pomůže zvýšit vaše šance na úspěch.

1. Zjistěte co nejvíce informací o firmě

Před pohovorem si prostudujte webové stránky firmy, zjistěte, co dělají, jaké jsou jejich hodnoty a cíle. Pokud je to možné, zjistěte také informace o lidech, kteří v ní pracují.

2. Připravte si odpovědi na běžné otázky

Přemýšlejte o otázkách, které by vám mohli položit a připravte si na ně odpovědi. Například: „Proč byste chtěli pracovat pro naši firmu?“ nebo „Jaké jsou vaše silné stránky?“

3. Přemýšlejte o svých úspěších

Připravte si několik příkladů úspěchů, které jste dosáhli v minulosti. Může to být například dokončení projektu včas nebo zlepšení výkonnosti týmu.

4. Vyberte si vhodné oblečení

Zjistěte, jaká je obvyklá dress code v této firmě a vyberte si oblečení, které odpovídá této normě. Pokud nevíte, jaké oblečení by bylo vhodné, volte spíše formální styl.

5. Přijďte na pohovor včas

Přijďte na pohovor s dostatečným předstihem, abyste se mohli uklidnit a zkontrolovat své informace. Pokud možno, přijďte o několik minut dříve.

6. Buďte připraveni na stres

Pohovory mohou být stresující. Přemýšlejte o tom, jak se budete snažit uklidnit a udržet klidnou hlavu. Například můžete dýchat hluboce nebo si připomenout pozitivní myšlenky.

7. Buďte pozorní k nonverbálním signálům

Nonverbální signály jsou důležité. Udržujte oční kontakt s interviewérem, sedněte si rovně a nezapomeňte na úsměv.

8. Buďte připraveni na otázky ohledně vašich nedostatků

Přemýšlejte o tom, jaké jsou vaše nedostatky a jak se s nimi vypořádáváte. Buďte upřímní, ale nezapomeňte zdůraznit, jak se snažíte je překonat.

9. Zeptejte se na další kroky

Zeptejte se interviewéra na to, jaké jsou další kroky v procesu náboru. To ukazuje, že jste opravdu zainteresovaní a motivovaní.

10. Děkujte za pohovor

Po pohovoru pošlete email nebo zavolejte a poděkujte za příležitost. To ukazuje, že jste vděční a respektujete čas a úsilí, které firma vynaložila na organizaci pohovoru.

S těmito deseti tipy byste m