Kuss získává historické vítězství na Vuelta a España, tým Jumbo-Visma dosahuje unikátního hattricku

Kuss získává historické vítězství na Vuelta a España, tým Jumbo-Visma dosahuje unikátního hattricku

Vuelta a España 2022: Američan Sepp Kuss se stal celkovým vítězem

Americký cyklista Sepp Kuss se stal celkovým vítězem letošního ročníku cyklistického etapového závodu Vuelta a España. Devětadvacetiletý jezdec týmu Jumbo-Visma si udržel červený dres lídra od osmé etapy a nakonec zvítězil o 17 sekund před svým týmovým kolegou Jonasem Vingegaardem. Třetí místo obsadil slovinský jezdec Primož Roglič.

Kuss je prvním americkým vítězem Grand Tour po Chrisi Hornerovi, který vyhrál Vuelta a España v roce 2013. Letos pomohl Rogličovi k triumfu na Giro d’Italia a Vingegaardovi k obhajobě prvenství na Tour de France. Kuss tak potvrdil svou výjimečnou formu a ukázal, že patří mezi nejlepší cyklisty současnosti.

V poslední etapě závodu, která vedla z Hipódromo de la Zarzuela do Madridu na trase dlouhé 101 kilometrů, zvítězil Australan Kaden Groves z týmu Alpecin-Deceuninck. Groves předčil druhého Itala Filippa Gannu a třetího Němce Nica Denze. Kuss si také zajistil vítězství v celkovém hodnocení bodovací soutěže, před obhájcem titulu Belgičanem Remcem Evenepoelem.

Organizátoři dnes potvrdili, že příští ročník Vuelty začne v Lisabonu. Bude to druhýkrát v historii závodu, kdy startuje mimo Španělsko. První etapa se pojede v roce 1997. Tímto krokem organizátoři chtějí přilákat více zahraničních jezdců a diváků a posílit prestiž závodu.

Vuelta a España je jedním z nejprestižnějších cyklistických závodů na světě a patří do tzv. Grand Tour spolu s Tour de France a Giro d’Italia. Závod trvá tři týdny a je známý svými náročnými horskými etapami a dramatickými souboji mezi nejlepšími cyklisty světa. Letošní ročník byl plný emocí a překvapení a Sepp Kuss si zaslouženě odvezl domů titul celkového vítěze.