Hráči, kteří ještě nepřesvědčili, získávají významné finanční odměny. Tento trend by se jim však mohl vymstít v NHL.

Hráči, kteří ještě nepřesvědčili, získávají významné finanční odměny. Tento trend by se jim však mohl vymstít v NHL.

Tim Stützle, německý hokejový talent, se stal v minulé sezoně jedním z nejlepších nováčků v NHL. S průměrem 0,73 bodu na zápas a celkovým počtem 58 bodů (22+36) se umístil na 93. místě v produktivitě ligy. Přesto si vysloužil nejvýnosnější smlouvu v historii týmu Ottawa Senators – osmiletou smlouvu s ročním platem 8,35 milionu dolarů. Tato smlouva je dokonce výdělečnější než ta, kterou dostal Tomáš Hertl na vrcholu své kariéry.

Mnoho lidí bylo překvapeno touto mega smlouvou pro Stützleho. Generální manažer Ottawy, Pierre Dorion, přiznal, že jde o riziko, ale doufá, že se Stützle bude nadále zlepšovat a že platový strop v budoucnu poroste. Minulá sezona mu dala za pravdu, protože spekulace o růstu platového stropu nabraly na síle a Stützle se stal nejproduktivnějším hráčem týmu s 90 body (39+51).

Stützle však stále má relativně skromnou nováčkovskou smlouvu. Kdyby odložil jednání o další smlouvě o rok, mohl by si vydělat ještě více než deset milionů dolarů ročně. Přesto své rozhodnutí nelituje a říká, že peníze pro něj nejsou to nejdůležitější. Věří, že tým Ottawy má skvělou šanci na úspěch, protože všichni hráči mají pod devíti miliony dolarů ročně. Jeho jediným cílem je vyhrát Stanley Cup s týmem.

Stützle také vsadil na jistotu. Pokud by se mu nedařilo na ledě nebo by prodělal vážné zranění, finančně by ho to nemuselo trápit. 8,35 milionu dolarů je stále hodně peněz, jak sám říká.

V NHL je celá řada mladých hráčů, kteří podepsali obrovské smlouvy. Například Cole Caufield v Montrealu, Dylan Cozens v Buffalu nebo Matt Boldy v Minnesotě. Generální manažer Ottawy, Pierre Dorion, se zdá být nejvíce aktivním v tomto ohledu. Kromě Stützleho podepsal také smlouvy s Joshem Norrisem a Jakem Sandersonem.

Nicméně, bývalý brankář a nynější expert Mike McKenna varuje, že některé z těchto smluv by se mohly nakonec vymstít. Dorion riskuje s mladými hráči a doufá, že se jim to vyplatí. Pokud ne, mohl by to být pro něj osudný krok.