Nováček v NHL ve svých devatenácti letech získal fanoušky svou brilantní akcí

Nováček v NHL ve svých devatenácti letech získal fanoušky svou brilantní akcí

Herní přípravu před novým ročníkem NHL zahájil zápas v australském Melbourne, kde hokejisté Arizony zdolali Los Angeles 5:3. Premiérové utkání týmů NHL na jižní polokouli sledovalo v tenisové Areně Roda Lavera přes 13 tisíc diváků.

A byli u vytržení především ve 32. minutě, kdy si Cooley vyměnil na půlce bleskově puk se Švýcarem J. J. Moserem, protáhl se kolem mantinelu, udělal dvě efektní otočky a v pádu poslal puk za záda Phoenixe Copleyho v brance Los Angeles. Parádní akce nadchla fanoušky i komentátory, kteří nazvali rodáka z Pittsburghu „tanečníkem“.

Americký útočník byl trojkou loňského draftu, minulou sezonu ale ještě strávil v týmu University of Minnesota ve vysokoškolské soutěži NCAA. Ve 39 zápasech nastřádal 60 bodů za 22 gólů a 38 asistencí.

Letos získal obdivovatel ruského útočníka Alexandra Ovečkina bronz na juniorském mistrovství světa, kde v sedmi zápasech nasbíral stejný počet gólů i asistencí a byl druhým nejproduktivnějším hráčem i druhým nejlepším střelcem turnaje za opěvovaným kanadským megatalentem Connorem Bedardem.

Na konci července pak podepsal tříletý nováčkovský kontrakt s Arizonou. A nádherný gól do sítě Los Angeles by měl být dalším krokem do vysněné NHL.

Cooley v Austrálii zvýšil na 4:1 pro Coyotes, po bezbrankové první třetině skončilo druhé dějství nakonec 4:3. Za poražený kalifornský tým nastoupil do závěrečné periody český gólman David Rittich, který ze tří střel neinkasoval, a Coyotes pečetili výsledek při power play do prázdné branky. Za vítěze odchytal celý zápas zápas Connor Ingram, Karel Vejmelka zůstal na střídačce.

V neděli se Arizona s Los Angeles střetnou na stejném místě podruhé.