Návrat tenisu do Číny a Kvitová v tradičním kroji: Obrovské zklamání.

Návrat tenisu do Číny a Kvitová v tradičním kroji: Obrovské zklamání.

Petra Kvitová a Linda Fruhvirtová jsou dvě české tenistky, které se momentálně připravují na turnaje v Číně. Petra Kvitová, jako nasazená jednička, se snaží získat naději na Turnaj mistryň, zatímco Linda Fruhvirtová bojuje s výsledkovou krizí. V pondělí vstoupí do turnaje v Ning-po, přístavním čínském městě s 3,5 miliony obyvateli.

Tento turnaj je druhou částí tradiční podzimní asijské série, která po pandemii covidu-19 a záhadném zmizení čínské tenistky Pcheng Šuaj zažila dlouhou přestávku. Organizace ženského tenisu WTA dokonce hrozila bojkotem, když Pcheng Šuaj obvinila prominentního komunistického funkcionáře ze sexuálního nátlaku. Nicméně, poté co se vrátila mezi lidi a tvrdila, že je v pořádku, WTA oznámila návrat.

Ředitel asociace Steve Simon dlouhodobě vyjadřoval pochybnosti o tom, zda je Pcheng Šuaj skutečně svobodná a není svázána cenzurou či vyhrožováním. Požadoval nezávislé vyšetřování, ale nakonec ustoupil tlaku čínského trhu. Rozhodnutí WTA vyvolalo kritiku, skupina Human Rights Watch ho označila za „obrovské zklamání“.

Nyní se čeká, jak se k této kauze postaví samotné tenistky. Zatím se proti rozhodnutí WTA postavila pouze francouzská tenistka Alize Cornetová, která oznámila, že se minimálně letos do Číny nevydá.

Ostatní tenistky se již připravují na důležitý turnaj China Open v Pekingu, který se koná od 30. září do 8. října. Na tomto turnaji se představí prakticky celá světová špička včetně českých hvězd Markéty Vondroušové, Karolíny Muchové a Barbory Krejčíkové.

Pro tyto hráčky může být výsledek na místním turnaji v Ning-po rozhodujícím faktorem pro kvalifikaci na Turnaj mistryň, který je určen pro osm nejlepších hráček sezony. Po Pekingu následuje ještě turnaj v Čeng-čou.

Před aktuálním turnajem v Ning-po se hráčky nechaly vyfotografovat v tradičních čínských oděvech.