Red Bull odhalil novou šifru formule 1: MK-7 nahrazuje Enigmu

Red Bull odhalil novou šifru formule 1: MK-7 nahrazuje Enigmu

Milton Keynes, ležící necelou hodinu jízdy na severozápad od Londýna, je městem s bohatou historií spojenou s druhou světovou válkou a motoristickým sportem. Ve formuli 1 se tým Red Bull stal v neděli v Suzuce šestkrát vítězem Poháru konstruktérů a jezdec Max Verstappen má šanci na hattrick mezi jezdci. Pro tým by to bylo již sedmé vítězství.

Během druhé světové války sídlilo nedaleko Milton Keynes ve zámku Bletchley Park elitní spojenecké oddělení, které se specializovalo na lámání tajných kódů. Právě tato skupina dokázala prolomit kód německého šifrovacího stroje Enigma, který byl považován za nerozluštěný.

O více než 70 let později začal v Milton Keynes vznikat nový kód úspěchu ve formuli 1. Když Red Bull před sezonou 2005 koupil tým od automobilky Ford (který závodil pod jménem Jaguar), stály zde pouze dvě provozní budovy. Dnes je zde osm budov a stále se staví nová zázemí pro výrobu vlastních motorů.

Samotná továrna, ve které se vyrábějí závodní speciály, je přístupná omezeně a fotografování či pořizování jiných audiovizuálních záznamů je zakázáno. Nejzajímavější pro fanoušky formule 1 je stavba označená velkými písmeny MK-7. Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o sedmou budovu v areálu technického parku Red Bull Technology, ale ve skutečnosti se jedná o poštovní směrovací číslo města Milton Keynes.

V areálu továrny se nachází také malý obchod s týmovým oblečením a suvenýry. Ceny zde sice nejsou nejnižší, ale co jiného byste čekali v okamžiku, kdy se nacházíte na půdě stáje s tolika úspěchy.

Velkolepá „síň slávy“ je určena pro oslavy dosavadní krátké, ale velmi úspěšné historie týmu. Po průchodu druhým vestibulem, kde je tréninkový monopost ve speciálním digitálním zbarvení, následuje alej slávy. Velké fotografie postupně připomínají všechny úspěchy týmu od prvního vítězství až po nejnovější úspěchy Maxe Verstappena.

Ale to je jen začátek. Za dalšími dveřmi se nachází skutečný chrám rychlosti. Na ploše malé výstavní haly jsou do půlkruhu postaveny téměř všechny typy monopostů formule 1 s názvem Red Bull. Jakmile návštěvník zpracuje první dojmy, brzy si uvědomí, že před ním v kostce objevuje kompletní přehled vývoje formule od roku 2005.

Letmý pohled na RB1 z roku 2005 a jeho předloženého nástupce RB16B ukáže, jak moc se vše změnilo. Namísto pneumatik Michelin se vzorkem jsou zde slicky od