Krpálek uvažuje o unikátním dvojstartu na olympiádě, avšak pravidla zatím brání jeho realizaci.

Krpálek uvažuje o unikátním dvojstartu na olympiádě, avšak pravidla zatím brání jeho realizaci.

Jiří Krpálek, český judista, se stal vítězem olympijských her v Riu v kategorii do 100 kilogramů a nedávno získal olympijské zlato na hrách v Tokiu. Přestože na začátku roku ohlásil návrat do stovky, nakonec startuje střídavě v obou kategoriích.

Důvodem je, že chce mít alespoň jednu olympijskou jistotu. Kvalifikace do 100 kilogramů je pro něj náročná, protože část období, kdy se sbírají body do žebříčku, propásl. „Splnit dvouletou kvalifikaci za jeden rok je prostě těžké. V té těžké váze jsem měl nakročeno, že stačí udělat pár výsledků a kvalifikaci budu mít,“ vysvětlil Krpálek.

Před nedávným turnajem v Budapešti se navíc pral se shazováním váhy. „Tam jsem byl na hraně toho, že jsem to skoro nedal. Tři týdny před startem jsem měl čtrnáct dní dovolenou, nebyl jsem v takovém režimu, ve kterém jsem normálně. Možná proto to bylo mnohem náročnější,“ uvedl.

Nyní se Krpálek chystá na Grand Slam v Abú Zabí, kde by měl startovat znovu v těžké váze, aby si splnil olympijskou kvalifikaci. Pokud by se mu turnaj povedl, měl by poté nastoupit v nižší váhové kategorii a snažit se splnit kvalifikaci i tam.

Po Grand Slam v Abú Zabí bude Krpálkova další akce pravděpodobně až v prosinci na Grand Slam v Tokiu. Mistrovství Evropy, které bude na začátku listopadu ve Francii, mu nedává z pohledu olympiády smysl. „Není za to tolik bodů. Bodově se to skoro vůbec nevyplatí a pro mě bude mnohem důležitější startovat na Grand Slamech, za které je dvojnásobek bodů,“ vysvětlil.

Pokus o kvalifikaci ve dvou kategoriích je v současném systému, kdy se rozhoduje podle redukovaného světového žebříčku, velmi náročný. „Je to sice hovadina, ale jde to,“ usmál se Krpálek, který si užívá pozornost a překvapení ostatních judistů. „Lidé za mnou chodí, co to vymýšlím, a s údivem mě plácají po zádech. To je samozřejmě srandovní. Všichni se smějou, že na jednom turnaji se objevím ve stovce, na druhém v těžké váze. Tam jsou všichni vytlemení. Nejvíce rozhodčí, kteří mě vidí u váhy,“ vyprávěl Krpálek.

Sám není rozhodnutý pro jednu váhu. „Kdybych si měl na olympiádě vybrat, v jaké váhové kategorii budu startovat, tak popravdě nevím, kterou zvolit. Pro úspěch to bude těžké v obou,“ přemítal. Dokonce zvažuje, že by se pokusil znovu naps