Dopad úmyslné bouračky na svět Formule 1 přetrvává i po 15 letech; Massa vnímá možnost odplaty.

Dopad úmyslné bouračky na svět Formule 1 přetrvává i po 15 letech; Massa vnímá možnost odplaty.

Velká cena Singapuru v roce 2008 se stala jednou z nejkontroverznějších událostí ve světě Formule 1. Tehdy se zdálo, že jezdec Nelson Piquet junior způsobil havárii, která umožnila jeho týmovému kolegovi Fernandu Alonsovi vyhrát závod. Avšak o rok později vyšlo najevo, že tato havárie byla zinscenována na pokyn týmového šéfa Flavia Briatorea a technického ředitele Pat Symondse.

Po vyšetřování byli Briatore a Symonds potrestáni, ale nyní se bývalý jezdec Ferrari Felipe Massa rozhodl podat žalobu a bojovat za zrušení tohoto závodu a napravení údajné křivdy. Massa tvrdí, že byl o svůj zasloužený titul mistra světa okraden kvůli tomuto zinscenovanému závodu.

Podle vyjádření Bernieho Ecclestona, bývalého šéfa světového šampionátu Formule 1, FIA již v roce 2008 věděla o zinscenování tohoto závodu. Massovi právníci se na tuto informaci odvolávají a tvrdí, že závod měl být anulován a bodový zisk na konci sezony by vypadal jinak.

Pokud by Massa uspěl se svou žalobou, otevřela by se Pandořina skříňka a mohly by následovat další právní bitvy ohledně finálních výsledků sezony. To by mohlo mít dopad i na jiné jezdce, například Lewise Hamiltona, kterému stále leží v krku kontroverzní finiš závodu v Abú Dhabí, kde ho Max Verstappen před dvěma lety připravil o osmý titul.

Celá tato kauza ukazuje, jaké důsledky mohou mít manipulace a podvody ve světě Formule 1. Je důležité, aby byla zachována spravedlnost a transparentnost v tomto sportu, aby se zajistilo, že všechny závody jsou fair a rozhodnutí jsou založena na skutečné sportovní soutěži.