Nejdražší relikvie slavného basketbalisty: Dres prodán za 112 milionů.

Nejdražší relikvie slavného basketbalisty: Dres prodán za 112 milionů.

Televizní stanice ESPN nedávno oznámila, že se dosud neprodala žádná jiná relikvie slavného basketbalového hráče Wilt Chamberlaina, který zemřel v roce 1999. Chamberlain je považován za jednoho z nejlepších basketbalistů všech dob a odehrál druhé a poslední utkání finálové série proti New York Knicks ve vydraženém dresu za Los Angeles Lakers. Tato série skončila v poměru 4:1 na zápasy ve prospěch Lakers.

Chamberlain získal své jediné ocenění MVP pro nejužitečnějšího hráče finále, které se začalo udělovat v roce 1969. Pro Lakers to byl také první titul od přesunu z Minneapolis. Dosud se dres NBA s Chamberlainovým podpisem prodal pouze ve dvou případech. Nejvíce se prodalo podepsané triko tragicky zesnulého Kobeho Bryanta ze sezony 2007/08, které vyneslo 5,8 milionu dolarů.

Rekordní částka byla dosažena dražbou dresu, ve kterém Michael Jordan v roce 1998 získal poslední titul s Chicagem. Nový majitel za něj zaplatil 10,1 milionu dolarů, což je ekvivalent 232 milionů korun. Chamberlain, který je čtyřnásobným nejužitečnějším hráčem ligy NBA, se stal šampionem dvakrát – poprvé s Philadelphií v roce 1967.

Dosud nejdražším dresu z nováčkovské sezony byl Chamberlainův dres právě z Philadelphie, který se v červnu prodal za 1,8 milionu dolarů. Je zřejmé, že relikvie spojené s těmito slavnými basketbalovými hráči mají pro sběratele a fanoušky velkou hodnotu a jsou ochotni za ně zaplatit ohromné sumy peněz.