Násilí a tragédie na fotbalovém stadionu v Indonésii

Násilí a tragédie na fotbalovém stadionu v Indonésii

Tragédie na fotbalovém stadionu v indonéském Malangu patří mezi nejhorší neštěstí tohoto druhu ve světě. Po utkání mezi týmy Arema a Persebaya Surabaya došlo k násilnostem, které vyústily v ztrátu životů a mnoho zranění. Fanoušci domácího týmu se dostali na trávník a policie musela zakročit slzným plynem. V následné panice a tlačenici zemřelo nejméně 125 lidí a další stovky byly zraněny. Celkový počet obětí se vyšplhal na 135 osob.

Policisté se snažili vyhnat davy lidí z hrací plochy, zatímco fanoušci házeli různé předměty na policisty. Podle ministra pro bezpečnostní záležitosti byla kapacita stadionu přeplněná. Bylo prodáno 42 000 vstupenek, i když kapacita stadionu je pouze 38 000 lidí. Násilnosti se odehrávaly i před stadionem, kde byla zničena některá policejní auta.

Soudní proces v souvislosti s touto tragédií začal v lednu tohoto roku. Pět lidí bylo obžalováno z nedbalosti. Podle vládní komise byla hlavní příčinou paniky a tlačenice na stadionu přehnaná reakce policie, která použila velké množství slzného plynu. Dalšími příčinami byla přeplněnost stadionu, nedodržování bezpečnostních pravidel a uzavřené brány.

Před soudem stanuli tři policisté, jeden soukromý bezpečnostní pracovník a jeden z pořadatelů zápasu. Jeden z pořadatelů byl odsouzen k 18 měsícům vězení, zatímco soukromý bezpečnostní pracovník dostal roční trest. Oba byli shledáni vinnými z nedbalosti.

Odvetný zápas indonéské fotbalové ligy mezi Persebayou Surabaya a Aremou se odehrál bez přítomnosti diváků. Někteří hráči Aremy nenastoupili kvůli psychickému vlivu tragédie. Zápas, který se měl původně hrát začátkem března, byl kvůli obavám z dalších problémů odložen.

Tato tragédie v Malangu patří mezi nejhorší neštěstí na fotbalovém stadionu ve světě. Nejvíce obětí si vyžádaly střety fanoušků v peruánské metropoli Limě v roce 1964, kdy zemřelo 328 lidí a dalších 500 utrpělo zranění. V roce 2001 přišlo o život 127 fanoušků na stadionu v Ghaně.