Nedostatečná viditelnost na trati v dešti, Portugalec v MotoGP opakoval japonský tah Laudy.

Nedostatečná viditelnost na trati v dešti, Portugalec v MotoGP opakoval japonský tah Laudy.

Dne 24. října 1976 se pod slavnou horou Fudžijama rozhodovalo o titulu mistra světa formule 1. Tehdy se Niki Lauda, který jen pár měsíců předtím téměř zahynul při nehodě na Nürburgringu, utkával s Britem Jamesem Huntem o první místo v šampionátu. Lauda měl před Huntem náskok bodů a stačilo mu skončit před ním, aby získal titul.

Závod se konal za extrémních povětrnostních podmínek. Pršelo jako z konve a nad tratí visel hustý mlžný opar. To spolu s gejzíry vody odletujícími od kol monopostů znamenalo velmi špatnou viditelnost. Organizátoři dokonce uvažovali o zrušení závodu, ale nakonec se rozhodli pokračovat. Toto rozhodnutí se Laudovi vůbec nelíbilo.

Po startu se Hunt dostal do vedení, zatímco Lauda klesl až na desátou příčku. Ve druhém kole však přišel šok – Lauda zamířil do boxů a ze závodu odstoupil. „Můj život má větší cenu než titul,“ komentoval své rozhodnutí. O několik kol později se stejně rozhodl i další legendární pilot Emerson Fittipaldi. Závod dokončilo pouze osm jezdců ze 25 na startu.

Hunt si v dešti vybojoval třetí místo a tím i titul mistra světa. Lauda svůj druhý titul získal o rok později a celkem třikrát se stal králem formule 1 v roce 1984.

Až o 47 let později se opět pršelo v Japonsku, tentokrát během nedělní Grand Prix motocyklového šampionátu MotoGP. Podle pravidel museli jezdci ihned po prvních kapkách deště zajet do boxů a přesednout na motocykly s pneumatikami určenými pro jízdu na mokru. Liják však stále sílil a s tím rostlo riziko pádu. To si uvědomoval i Miguel Oliveira v sedle Aprilie satelitního týmu CryptoData RNF MotoGP Teamu. Portugalec se držel v elitní šestici, což se mu letos zatím povedlo pouze čtyřikrát.

Avšak v polovině Velké ceny zajel do boxů, kde svou motorku odstavil. O pouhé kolo později byl závod přerušen, ale k plánovanému restartu nebyl Oliveira připuštěn. Grand Prix byla nakonec předčasně ukončena a pro 28letého závodníka to znamenalo konečnou 18. pozici bez nároku na body.

Proč se Oliveira rozhodl tak dobře rozjetý závod vzdát? „Cítil jsem, že na to dneska mám. Jak však déšť sílil, byl můj pocit ještě horší. Ale tři kola před odstoupením jsem začal mít problémy s viditelností. Neviděl jsem nic, neviděl jsem ani to, kam mám jet. Bylo tam tolik vody,“ uvedl první portugalský vítěz závodu MotoGP v historii.

„Tohle se mi ještě nikdy nestalo. Prostě jsem neviděl