Tenisový zápas s řeckým soupeřem představuje výzvu pro mexické hráčky, které se musí spolehnout na svou formu a strategii

Tenisový zápas s řeckým soupeřem představuje výzvu pro mexické hráčky, které se musí spolehnout na svou formu a strategii

Tenistka Maria Sakkariová zažívá fantastický konec roku. Vyhrála nedávno turnaj v Guadalajaře a stále živí naději na postup do Turnaje mistryň. Tento úspěch by zcela napravil dojem z její jinak dost divoké sezony, kdy se jí na grandslamech nedařilo a vypadla v prvním kole.

Sakkariová se chlácholí tím, že i kdyby se neprobojovala na Turnaj mistryň, bude mít dostatek času na přípravu pro další sezónu. Nicméně kvalifikace na tento turnaj je pro ni velkou motivací a prestiží.

Hráčky však musí čelit rozporuplným pocitům. Turnaj se totiž bude konat v mexickém Cancúnu, kam je potřeba přeletět hned po asijské části sezóny. Následně je na programu finále The Billie Jean King Cupu ve španělské Seville, což znamená další náročný přesun do Evropy.

Proto je potřeba pečlivě volit program závěru roku. Například Vondroušová hrála po US Open až v Pekingu, kde vypadla v prvním kole, zatímco Muchová si odpočívá. Jejich pozice na žebříčku WTA Race, který určuje kvalifikaci do Turnaje mistryň, je tak ohrožena.

Na první pohled se zdá, že první trojice má velký náskok před Sakkariovou. Muchová má na osmém místě celých 500 bodů více. To znamená, že Sakkariová musí v Pekingu proniknout do finále, aby se dostala před své soupeřky.

Do boje o poslední místa na Turnaji mistryň se mohou zapojit i Jelena Ostapenková a Veronika Kuděrmetovová. Pro ně by však znamenalo vyhrát téměř všechny zbývající turnaje.

Pravidla kvalifikace na Turnaj mistryň jsou taková, že se do žebříčku počítá 16 letošních turnajů, včetně grandslamů, turnajů Mandatory, nejlepších turnajů WTA 1000 a dalších nejvyšších bodových zisků z jiných podniků.

Výsledek čtvrtfinálového zápasu Sakkariové proti Wang Sin-jü bude mít velký vliv na boj o poslední místa na Turnaji mistryň. Kuděrmetovová se utká s Cori Gauffovou a Ostapenková s Ljudmilou Samsonovou.

Celý boj o kvalifikaci na Turnaj mistryň je tak napínavý a každý získaný bod může rozhodnout.