Česko se umístilo na patnáctém místě a pět klubů v Evropě je blízko dosažení tohoto úspěchu.

Česko se umístilo na patnáctém místě a pět klubů v Evropě je blízko dosažení tohoto úspěchu.

České týmy poskočily o jednu příčku na 15. místo v žebříčku UEFA, které jako poslední znamená pět týmů v soutěžích UEFA, a navíc ztrácí už jen 0,225 bodu na třinácté Srbsko.

Aktuálně se hraje o nasazení do příštího ročníku 2025/26. Česko zatím prožívá velmi úspěšnou skupinovou fázi, z dosavadních šesti zápasů si připsalo pět výher.

Na úvod před dvěma týmy zvítězily všechny tři tuzemské kluby, ve čtvrtek dva. Plzeň nejprve v Evropské konferenční lize vyhrála 2:1 na stadionu Astany a Slavia pak v Evropské lize doma rozdrtila Tiraspol 6:0. Ve stejné soutěži Sparta podlehla v Seville Betisu 1:2.

Oproti situaci před 14 dny pod sebe Česko dostalo Norsko, na které má nyní k dobru 0,675 bodu. Sedmnáctá Ukrajina ztrácí na elitní patnáctku téměř bod.

Tuzemské týmy se navíc znovu přiblížily dvěma pozicím před nimi. Na třinácté Srbsko ztrácí už méně než čtvrt bodu a na čtrnácté Dánsko pak jen 0,150 bodu.

Český fotbal má navíc ve hře trojici klubů, zatímco většina konkurentů v boji o patnáctku zůstali po kvalifikaci jen dva zástupci.

Výjimkou je devatenácté Řecko, které ve skupinách reprezentují ještě čtyři celky. I tak si ale Česko na jihoevropskou zemi nadále udržuje více než dvoubodový náskok.

V hlavní fázi se za vítězství udělují dva body a za remízu jeden. Zisk do žebříčku se pak dělí počtem zástupců daného státu v pohárové sezoně, v českém případě čtyřmi.

Tuzemské kluby tedy za čtvrtletí čtyři body připsaly do celkového pořadí jeden bod.

Nejúspěšnějším českým celkem sezony je Plzeň, která posbírala už 9,5 bodu. V součtu s kvalifikací to Viktorii řadí na dělené páté místo v pořadí všech klubů v tomto pohárovém ročníku. Slavia si zatím připsala 6,5 bodu a český mistr Sparta čtyři body. Bohemians 1905 vyšli naprázdno.

Aktuálně se hraje o nasazení do sezony 2025/26. Pro příští ročník 2024/25 už má Česko jistotu návratu k pěti zástupcům v pohárech. Jen čtyři týmy v soutěžích UEFA měl vedle této sezony tuzemský fotbal i vloni.

Pokud české kluby v dalším průběhu ročníku nepotká v pohárech kolaps, elitní patnáctku by i podle specializovaných serverů měly bez větších potíží udržet.

První dvacítka p