Kluby NHL hledají řešení nedostatku zboží prostřednictvím experimentů s hvězdami.

Kluby NHL hledají řešení nedostatku zboží prostřednictvím experimentů s hvězdami.

Přechod z křídla na pozici centra je pro hokejisty značnou výzvou. Tato změna vyžaduje od hráče úplně jiné dovednosti a schopnosti. Zatímco křídlo se zaměřuje především na střílení gólů a útočení, centra má mnohem větší zodpovědnost při bránění, rozdávání puků a vhazování.

Centr je klíčovou součástí týmu a jeho role je nezastupitelná. Je to hráč, který musí být schopen hrát na vysoké úrovni ve všech aspektech hry. Proto jsou kvalitní centrů velmi cenění a jejich hodnota na trhu je vysoká.

Některé týmy NHL se rozhodly vytvořit si svého vlastního elitního centra. Jedním z takových týmů jsou Columbus Blue Jackets, kteří vyzkoušeli finského hráče Patrika Laineho na pozici centra. Laine je známý jako vynikající křídlo s tvrdou střelou, ale trenér Pascal Vincent vidí potenciál v jeho přesunu na střed útoku. Laine se s novou rolí zatím popral dobře a v přípravných zápasech nasbíral čtyři asistence.

Dalším hráčem, který se pokusil o přechod z křídla na pozici centra, je William Nylander z Toronto Maple Leafs. Nylander má výhodu v tom, že již dříve hrál jako centr, ale stále preferuje roli křídla. Nicméně nový generální manažer Toronta Brad Treliving vidí potenciál v tom, aby Nylander vedl další gólovou lajnu jako centr.

Tato experimentální změna pozice je zajímavým přístupem některých týmů k posílení svého středu útoku. Zatímco někteří hráči se s novou rolí vyrovnávají lépe než jiní, je jasné, že přechod z křídla na pozici centra vyžaduje od hráče mnoho práce a adaptace.

Zatím není jasné, jak se tito hráči s novou rolí poperou v průběhu sezóny. Nicméně je to zajímavý experiment, který může přinést nové možnosti a strategie do hry. Bude zajímavé sledovat, jak se Laine a Nylander s novou rolí vyrovnají a jaký vliv to bude mít na jejich týmy.