Výsledek kajakáře Přindiše v Paříži: druhé místo a třetí vítězství ve Světovém poháru slalomu

Výsledek kajakáře Přindiše v Paříži: druhé místo a třetí vítězství ve Světovém poháru slalomu

Gabriela Satková obsadila stříbrnou pozici v dějství her pod pěti kruhy, ve kterém se musela sklonit před suverénkou divoké vody Jessicou Foxovou z Austrálie. Satková tak navázala na své celkové triumfy z let 2017 a 2021 a vyrovnala se trojnásobnému vítězi Jiřímu Prskavcovi a dalším čtyřem kajakářům v čele historických statistik disciplíny.

Satková dosáhl stejného času jako Brit Jonny Dickson. Medailisté byli jedinými účastníky dvanáctičlenného finále bez penalizací. Tresty se naopak nevyhnuly Prskavcovi. Po semifinálovém triumfu se mu závěrečná pařížská jízda nepovedla a se třemi dotyky branek obsadil sedmé místo. Vítěz letošních závodů SP v Praze a Tacenu, kde byl pokaždé jediným Přindišovým přemožitelem, a obhájce celkového prvenství se v konečné klasifikaci musel spokojit s třetím místem.

Satková s dvousekundovou penalizací prohrála s jedinou bezchybnou finalistkou Foxovou o 4,04 sekundy, třetí skončila mistryně světa Mallory Franklinová z Británie. Jednadvacetiletá česká reprezentantka k dosavadní kompletní medailové sbírce ze SP přidala druhé stříbro, po bronzové medaili z pražské Troje si vylepšila maximum v sezóně a v seriálu obsadila konečné deváté místo jako nejlepší česká kanoistka.

Foxová po čtvrtém vítězství v sezóně ovládla celý seriál už pošesté. Na trůnu vystřídala vítězku z předchozích dvou sezón Terezu Fišerovou, která v Paříži nebyla stejně jako kajakář Jakub Krejčí ve finále. Další česká slalomářka Tereza Kneblová skončila ve francouzské metropoli devátá.

Devětadvacetiletá Foxová v tomto roce nevyhrála SP na C1 jen v Tacenu. V pátek navíc přidala třetí letošní prvenství na kajaku a popáté za sebou opanovala v této disciplíně celkovou klasifikaci.

V mužské kategorii K1 zvítězil Castryck (Fr.) s časem 89,20 (0 trestných sekund), druhý skončili Přindiš (ČR) a Dickson (Brit.) oba -2,58 (0), … 7. Prskavec -95,40 (6), v semifinále 17. Krejčí (oba ČR).

Konečné pořadí SP (po 5 závodech): 1. Přindiš 304, 2. De Gennaro (It.) 271, 3. Prskavec 252, … 9. Krejčí 187.

V ženské kategorii C1 zvítězila J. Foxová (Austr.) s časem 106,4 (0), druhá skončila G. Satková (ČR) -4,04 (2), třetí Franklinová (Brit.) -5,93 (2), … 9. Kneblová -14,00 (6), v semifinále Fišerová (obě ČR).

K