Vybroušený diamant nalezený ve filmu Šílený Max, Verstappenova dokonalost se blíží vrcholu.

Vybroušený diamant nalezený ve filmu Šílený Max, Verstappenova dokonalost se blíží vrcholu.

Max Verstappen je historicky nejmladším pilotem Formule 1. Když se poprvé postavil na start Velké ceny, bylo mu pouhých 17 let a 166 dní. Tento rekord pravděpodobně zůstane navždy, protože Mezinárodní automobilová federace poté zavedla minimální věkový limit 18 let.

Max Verstappen pochází z Nizozemska a rychlost má v genech. Jeho otec Jos Verstappen odjel více než stovku Grand Prix F1 a dvakrát vystoupal na stupně vítězů. Max Verstappen se brzy prosadil v motokárách a vyhrál řadu evropských šampionátů i Světových pohárů. V roce 2015 dostal příležitost jako testovací jezdec a následně i jako třetí pilot týmu Red Bull.

Velký debut přišel ve Velké ceně Austrálie 2015 za volantem Toro Rossa. Start tak mladého jezdce, který přeskočil formuli 2 a šel rovnou z F3 mezi elitu, provázely rozpaky. Daniel Ricciardo, který tehdy jezdil za Red Bull, nebyl stoprocentně přesvědčen o úspěchu Verstappena. Nicméně historie dala za pravdu těm, kteří tak mladého jezdce do šampionátu přivedli. Verstappen bodoval hned ve druhém podniku v Malajsii, kde dojel sedmý.

O 14 měsíců později nahradil Daniila Kvjata v týmu Red Bull a hned v následujícím závodě v Barceloně vyhrál. Bylo mu pouhých 18 let a 228 dní, což byl další rekord. Verstappen se postupně zlepšoval a od sezony 2018 byl nezpochybnitelnou jedničkou týmu Red Bull.

Verstappen je nejen špičkový jezdec, ale také milující otec čtyřleté dcery Penelope. S rostoucími zkušenostmi se začal zlepšovat i jeho jezdecký styl. Před pěti lety ho rozčílilo předjetí soupeře Estebana Ocona, a tak ho fyzicky napadl. Verstappen si udržel svou dravost, ale zároveň nabral zkušenosti a spojil tyto dvě stránky skvěle dohromady.

Max Verstappen je neúnavný a neustále se učí a zlepšuje. Má obrovský talent a chce dominovat ve formuli 1. Jeho snaha o výkon ho dělá výjimečným jezdcem. Je možné očekávat, že Verstappen v budoucnu překoná další hranice a rekordy formule 1.