Češka usiluje o návrat domů po dvoutýdenním pobytu v Izraeli, kde hrála basketbal.

Češka usiluje o návrat domů po dvoutýdenním pobytu v Izraeli, kde hrála basketbal.

Třiatřicetiletá česká basketbalistka, Tereza Březinová, momentálně nemá možnost opustit Izrael. V minulém víkendu byli nejprve napadeni ozbrojenci z radikálního hnutí Hamás a poté také příslušníci Hizballáhu z Libanonu. Izraelská armáda nyní podniká proti Hamásu odvetné údery v Pásmu Gazy. Kvůli těmto událostem jsou všechny lety rušeny nebo jsou plně obsazené, což brání Březinové v návratu domů.

Na sociální síti se Březinová obrátila na veřejnost s prosbou o soukromé letadlo, které by ji dostalo z Tel Avivu. S návratem domů jí pomáhají předseda České basketbalové federace Miroslav Jansta a manažer reprezentace Simon Bytel. Březinová uvedla, že se situace začíná zlepšovat, ale až bude doma, uvidí.

Zatímco Maďarsko a Polsko již evakuovaly několik stovek svých občanů z Izraele a slovenská vláda rozhodla o vyslání leteckého speciálu do Tel Avivu, český ministr zahraničních věcí Jan Lipavský uvedl, že repatriační let je momentálně záložní variantou.

Několik leteckých společností pozastavilo lety do Tel Avivu, dokud se nezlepší bezpečnostní podmínky. Březinová přijela do Ramly, která se nachází zhruba hodinu jízdy autem od Pásma Gazy, aby ukončila svou kariéru. Ve čtvrtek měla s týmem vstoupit do EuroCupu domácím zápasem proti britskému klubu Caledonia Gladiators. Federace FIBA Europe však z bezpečnostních důvodů odložila všechny pohárové zápasy izraelských týmů.

Březinová v minulé sezóně hrála v italském Valdarnu a polské Vratislavi. Dříve působila za USK Praha, Hradec Králové, Pardubice a také v Belgii, Maďarsku, Turecku a Francii.