Recenze: Vystoupení je dobré, ale ne za každou cenu. Závodníci formule 1 se potýkali s náročnými podmínkami v Kataru.

Recenze: Vystoupení je dobré, ale ne za každou cenu. Závodníci formule 1 se potýkali s náročnými podmínkami v Kataru.

Podmínky ve Velké ceně Kataru formule 1 byly extrémní a nelidské. I přes to, že se závodilo večer a tři hodiny po západu slunce, panovalo na okruhu extrémní vedro. Jezdci museli odjet 308,6 km v těchto podmínkách, což bylo pro ně velmi náročné.

Někteří jezdci se potýkali s problémy způsobenými horkem. Logan Sargeant dokonce musel odstoupit ze závodu kvůli bušícímu srdci na hranici infarktu. Esteban Ocon přiznal, že se během závodu minimálně dvakrát pozvracel do své helmy. V cíli se jezdci jen s obtížemi vyvrávorali z kokpitu, někteří potřebovali pomoc mechaniků. Mnozí skončili na ošetřovně kvůli dehydrataci.

Teplota vzduchu přesahovala i ve večerních hodinách 30 stupňů Celsia a k tomu byla vysoká vlhkost vzduchu. V kokpitu bylo až 60 až 80 stupňů Celsia. Okruh v Losailu je tvořen převážně rychlými zatáčkami, takže rovinky na „profouknutí“ byly vzácné. Jezdci se snažili ochladit se různými způsoby, ale nebylo to moc úspěšné.

Mezinárodní automobilová federace (FIA) si je vědoma tohoto problému a chce ho okamžitě řešit. Jezdci by neměli závodit za podmínek, které by mohly ohrozit jejich zdraví nebo bezpečnost. Existují různá řešení, jako je použití klimatizace ve vozech nebo chladicích obleků a vzduchových trubek v helmách. Tyto možnosti jsou však omezené kvůli hmotnosti vozů.

FIA by měla najít kompromis mezi bezpečností jezdců a hmotností vozů. Je třeba také přemístit závod v Kataru na vhodnější termín a upravit technická pravidla, aby se jezdci lépe chránili před extrémními podmínkami.

Formule 1 je show, která přináší adrenalin, ale neměla by ohrožovat lidské životy. Je třeba najít rovnováhu mezi náročností závodů a bezpečností jezdců. V budoucnu by se mělo dbát na to, aby podmínky ve Velké ceně Kataru formule 1 nebyly tak extrémní.