Federer a Nadal obviněni z ovlivňování zápasů informátorem

Federer a Nadal obviněni z ovlivňování zápasů informátorem

Ostrá slova Argentince Marca Trungellitiho rezonují tenisovým světem. Třiatřicetiletý tenista se před časem svěřil s tím, jak byl ostrakizován z tenisové komunity poté, co nahlásil ovlivňování zápasů, což v roce 2018 vedlo k trestům pro tři jeho krajanů: Nicolase Kickera, Patricia Herase a Federica Coriu.

Zejména ve své vlasti to antukový specialista neměl jednoduché, jeho rodina čelila šikaně a výhrůžkám, a tak se po čase raději přesunula do Andorry. Přestože Trungellitimu opuštění vlastní země způsobilo velkou bolest, nikdy svého činu nelitoval. Byl a je přesvědčen, že udělal správnou věc.

Na argentinskou půdu se muž, který byl označen nálepkou whistleblower, tedy informátor, vrátil nyní na začátku října po dlouhých pěti letech. V Buenos Aires odehrál turnajový challenger a promluvil v přátelském rozhovoru pro La Nacion. Hlavním tématem nemohlo být nic jiného než ovlivňování zápasů.

Trungelliti uvedl, že na takzvané Challenger Tour se situace zlepšila, v kategorii ITF Futures ale nešvar zůstává často bujet i nadále.

„Systém nefunguje dobře a jsou zápasy, u kterých se o výsledku rozhodne už před zápasem. Samotný tenis má zájem o manipulování zápasů, protože v opačném případě zůstane druhá a třetí kategorie hráčů bez prostředků. Nemám důkaz, ale když strávíte pár hodin na turnaji Futures, uvidíte sami. Uvidíte lidi, kteří sedí vedle vás a uzavírají sázky,“ uvedl Trungelliti.

„Je to neudržitelné. Minimálně jeden zápas denně je domluvený,“ prohlásil 236. hráč aktuálního světového žebříčku a za spoluviníky prohnilého systému, v němž se ti méně šťastní často snaží přivydělat nelegální cestou, označil dva ze tří členů takzvané „velké trojky“.

„Roger Federer a Rafael Nadal nikdy neřekli ani slovo. Ať se to lidem líbí nebo ne, jsou spoluviníky toho, jak špatný tenhle systém je, protože nebyli schopni ani jednou otevřít pusu a bojovat za práva hráčů. Pokud to někdy udělali, nebylo to veřejně a nic to nezměnilo,“ vysvětlil Trungelliti.

Naopak ocenil pomoc hráčské asociace PTPA vedené Novakem Djokovičem a Kanaďanem Vaskem Pospisilem. Ta se snaží v posledních letech stále výrazněji změnit systém a pomoci níže postaveným hráčům k základnímu nutnému výdělku.

„Odměny na challengerech se trochu změnily, ale jsou stále ostudné, když přihlédneme k tomu, že jsme ve zlaté éř