Inkluzivní pravidlo kanadského hokeje vyvolává otázky ohledně absence nahoty, včetně sprchy.

Inkluzivní pravidlo kanadského hokeje vyvolává otázky ohledně absence nahoty, včetně sprchy.

Kanadská hokejová federace nedávno oznámila nové pravidlo, které zakazuje nahotu v kabinách hráčů. Podle tohoto pravidla musejí hráči nosit alespoň základní vrstvu oblečení, jako je tričko a kraťasy, po celou dobu pobytu v kabině. Ideálně by měli hráči přijít na stadion již oblečení touto vrstvou, aby se vyhnuli problémům ve šatně. Pokud se chtějí kompletně převléci do tréninkového oblečení, musí tak učinit v soukromí, obvykle v umývárně, kde je nikdo jiný neuvidí. Stejně tak musí být oblečeni při odchodu ze stadionu.

Toto pravidlo vychází z snahy o inkluzi. Craig Robinson, prezident jedné z regionálních organizací, doufá, že nové pravidlo přitáhne k hokeji více hráčů. „Například ty, kteří objevují svou genderovou identitu a přemýšlejí o tom, kde v životě jsou a podobně,“ uvedl Robinson.

Kanadská federace zohlednila nejen genderovou identitu, ale také různá náboženská přesvědčení hráčů nebo jejich obavy o vzhled těla. Některé regionální svazy již v minulosti zavedly citlivý přístup k oblékání hráčů, a organizace Hockey Canada, která řídí kanadský hokej, toto pravidlo pouze upravila a nařídila všem. Žádný tým ani jednotlivec nemůže pravidlo odmítnout.

Je důležité upřesnit, že toto pravidlo se týká soutěží do 18 let. Elitní juniorské soutěže, jako je OHL nebo QMJHL, nejsou tímto nařízením dotčeny.

Samozřejmě, že ne každému se tato změna líbí. „Je to poměrně kontroverzní. Chápu, odkud vychází, ale s tímto řešením opravdu nesouhlasím,“ uvedl bývalý skaut Brent Desveaux.

Desveaux také poukázal na otázku hygieny u hráčů, kteří musí dlouho cestovat na stadion. Pokud například hráči přijíždějí ze Sydney do Cheticampu (města v provincii Nové Skotsko), která jsou od sebe vzdálena asi dvě hodiny jízdy autem, je pochopitelné, že se před cestou zpět chtějí osprchovat.

Samozřejmě, že sprchu lze využít, ale pokud ve zázemí stadionu nejsou oddělené sprchy zaručující soukromí, je třeba se – opět v soukromí – nejdříve převléci do plavek (z informací od kanadské federace není jasné, zda musejí zakrývat celé tělo).

Dvacetiletá hokejistka Hanna Marshallová chápe snahu o inkluzi, ale nové pravidlo ji připadá přehnané, zejména část o plavkách ve sprše. „Za 15 let jsem nepotkala nikoho, komu by dřívější stav byl nepříjemný. Nevím, jestli je nošení plavek ve sprše nutně