Perušič a Schweiner: Neuvěřitelní mistři světa na české pláži

Perušič a Schweiner: Neuvěřitelní mistři světa na české pláži

Čeští beachvolejbalisté Ondřej Perušič a David Schweiner zvítězili ve finále mistrovství světa v plážovém volejbalu v mexickém Tlaxcale. Porazili švédskou dvojici David Ahman a Jonatan Hellvig 2:1 na sety (21:15, 17:21, 15:13). Tímto vítězstvím se také kvalifikovali na olympijské hry v Paříži.

V prvním setu čeští hráči pětibodovou šňůrou obrátili skóre z 4:5 na 9:5 a vedení si udrželi až do konce setu. Ve druhé sadě se Švédové zlepšili a od začátku drželi těsný náskok. Čeští hráči několikrát nevyužili možnost srovnat skóre a nakonec set ztratili.

V rozhodujícím tie-breaku čeští hráči díky svým výborným výkonům odskočili na rozdíl šesti bodů (12:6). Švédští hráči se sice dotáhli na rozdíl jediného bodu, ale čeští beachvolejbalisté udrželi těsný náskok a získali vítězství. Porazili švédskou dvojici potřetí z pěti zápasů a po triumfu na Pro Tour Elite v Paříži ovládli druhý turnaj za sebou.

Perušič se Schweinerem ve skupině vyhráli jen jeden ze tří zápasů a museli se strachovat o postup. V play off se však výrazně zlepšili a ve čtvrtfinále vyřadili i obhájce titulu a světové jedničky Anderse Mola a Christiana Söruma z Norska. V pěti vyřazovacích duelech ztratili pouze dva sety.

Dosud nejlepším českým výsledkem na mistrovství světa byl bronz, který získaly Eva Celbová a Soňa Dosoudilová v roce 2001. Mužským maximem bylo 17. místo, které dvakrát obsadili Perušič se Schweinerem.

Mistrovství světa v plážovém volejbalu se konalo v mexickém Tlaxcale. V ženské kategorii o třetí místo zvítězily Američanky Nussová a Klothová nad Artachovou a Clancyovou z Austrálie. V mužské kategorii o třetí místo zvítězili Poláci Losiak a Bryl nad americkou dvojicí Crabb a Brunner.