Italská hvězda MotoGP překonala bolest a porazila již znovu.

Italská hvězda MotoGP překonala bolest a porazila již znovu.

Motocykloví závodníci jsou považováni za velmi odvážné jedince. Jejich schopnost jet po trati rychlostí přes tři sta kilometrů v hodině jen na jedné stopě je považována za hrdinství. Nebo bláznovství, jak kdo chce. Italský jezdec Bezzecchi však tuto hranici posunul ještě dál. Pouhých pět dní po operaci zlomené klíční kosti nastoupil do prvního pátečního tréninku na Velkou cenu Indonésie v třídě MotoGP.

Bezzecchi, jezdec týmu Mooney VR46, si poranil pravou klíční kost během tréninkového ranče svého mentora a šéfa stáje Valentina Rossiho. Operaci podstoupil v neděli 8. října na univerzitní klinice v italské Modeně, kde mu byly umístěny dvě kovové destičky pro zpevnění.

Namísto toho, aby se zotavoval několik týdnů, což je standardní doba po takovém zákroku, se 24letý jezdec vydal do Indonésie. Na rychlém návratu do závodního kolotoče závisel výsledek jeho životní sezony mezi světovou elitou. V pořadí MotoGP patří Bezzecchimu třetí místo a šampionát finišuje.

Mezi Velkou cenou Indonésie, která se jela v neděli 15. října, a GP Valencie naplánovanou na 26. listopadu se rozdávají body v šesti Grand Prix. To je prakticky třetina celého ročníku.

Bezzecchi se při jízdě na motocyklu musel spoléhat na pomoc mechaniků a bojoval s velkou bolestí. Navíc v pátek během tréninku spadl. „Nebál jsem se. Ale jak jsem se klouzal po asfaltu, spálil jsem si raději zadek, než abych si něco udělal s rukou. Naštěstí jsem zamířil do kačírku a bylo to v pořádku,“ popsal jezdec svou cestu po zemi do středkové únikové zóny.

Přes všechny zdravotní problémy si vyjel na startu pozici ve třetí řadě. V sobotním sprintu z něj vyždímal dokonce třetí místo.

V nedělním hlavním závodě na 27 kol bojoval se soupeři i bolavým ramenem. „Po sprintu jsem měl trochu času na zotavení, ale abych byl upřímný, hodně mě to bolelo. Ne na klíční kosti, ale všude kolem. Bolí mě rameno, všechny svaly na krku. Klíční kost je však v pořádku. Jen ta destička mi vytváří zvláštní pocit, protože jsem ji nikdy předtím neměl,“ popsal Ital svůj zdravotní stav a pocity.

Bezzecchi nejenže byl mezi pouhými 13 jezdci, kteří Velkou cenu plnou pádů dokončili, ale obsadil v ní páté místo. To v konečném účtování znamenalo, že se jeho původní náskok 64 bodů na průběžného čtvrtého Ji