Hadamczik obhajuje kontroverzní rozhodnutí o podpoře mládeže. Odměny mají pomoci s nedostatečnou kondicí.

Hadamczik obhajuje kontroverzní rozhodnutí o podpoře mládeže. Odměny mají pomoci s nedostatečnou kondicí.

Juniorská soutěž je nekvalitní, tvrdil bývalý trenér českého hokeje Vladimír Vůjtek mladší v roce 2019. Podle něj by měli hrát pouze ti nejlepší hráči, což by znamenalo zúžení počtu týmů z 24 na 14. Postupně se však počet týmů snížil na 16.

Po nástupu trenéra Hadamczika došlo k další změně. A překvapivé. Počet týmů se zvýšil na 16. Soutěž s takovým počtem účastníků je nyní v plném proudu. Hadamczik uznává, že číslo 14 je nižší než 16, ale je proti zúžení na 12 nebo 10 týmů, protože každý extraligový klub by měl mít extraligu juniorů.

Seniorská extraliga má 14 týmů, zatímco juniorská má již 16. Konkurence však podle Hadamczika neopadne díky formátu s osmi týmy ve dvou skupinách – západní a východní. Čtyři nejlepší týmy z každé skupiny si v nadstavbě rozdají o lepší postavení v play off. Zbytek se pak bude muset poprat o samotnou účast ve vyřazovacích bojích. Čtyři nejhorší týmy nakonec čeká boj o záchranu, přičemž poslední tým přímo sestoupí. Play off začne předkolem pro týmy na pátém až dvanáctém místě.

Stále tedy bude o co hrát. Celkový vítěz pak čeká zájezd na zápas zámořské NHL. Trenéři se snaží motivovat hráče k tvrdé práci a zdůrazňují důležitost kondice. Testy, kterými se měří kondice hráčů, jsou standardizované a provádějí se i ve Švédsku a Finsku. České týmy však měly o 30 procent horší kondici než tyto země. Je známo, že dobrá kondice je klíčová pro úspěch v hokeji.

Trenéři pěti nejlepších týmů, kteří se nejvíce zlepší, dostanou odměnu sto tisíc korun. Platy trenérů byly také zvýšeny na 60 tisíc korun, aby se zajistila kvalita tréninku a motivace trenérů.

Podle Hadamczika je kvalitní juniorská extraliga klíčem k úspěšnému přechodu mladých talentů mezi dospělé hráče. V juniorské extralize mají junioři dostatek prostoru a nejsou pouze „sběrači puků“ jako při rychlém přechodu do extraligy nebo první ligy.

Hadamczik připomíná, jak se osobnosti budují, a uvádí příklady z fotbalu i hokeje. Je důležité mít kvalitní trenéry, kteří jsou zodpovědní a pracovití. Kvalitní juniorská extraliga je tedy klíčová pro rozvoj mladých talentů v českém hokeji.