Leclerc získal první místo v kvalifikaci F1 v Austinu díky Verstappenově chybě

Leclerc získal první místo v kvalifikaci F1 v Austinu díky Verstappenově chybě

Max Verstappen, trojnásobný mistr světa, nedokázal využít svého potenciálu a skončil na šestém místě po porušení traťových limitů. Charles Leclerc získal třetí pole position v sezóně a celkově dvacátou první. V závodě se blýskl časem 1:34,723. Závod vyhrál a získal tak své šesté vítězství v kariéře a první v letošní sezóně. Druhý byl Norris, který si připsal jubilejní 100. start ve formuli 1.

Verstappen, který je 26 let starý, nedokázal navázat na své dvě předchozí pole position z Kataru a Japonska. Přestože zajel o pět tisícin sekundy rychleji než Leclerc, porušil traťové limity v 19. zatáčce a jeho čas byl smazán komisaři. Již jistý mistr světa a vítěz předchozích dvou ročníků závodu v USA si tak zkomplikoval cestu za možným 50. triumfem v F1 a patnáctým v letošní sezóně.

Vedle vedoucího dua se do první řady kvalifikace dostali také třetí Hamilton, čtvrtý Carlos Sainz junior a pátý Russell. Druhý jezdec Red Bullu, Mexičan Sergio Pérez, obsadil deváté místo.

V první fázi kvalifikace skončili oba piloti Aston Martinu. Čtvrtý muž průběžného pořadí šampionátu Fernando Alonso byl sedmnáctý, Lance Stroll odstartuje ještě o dvě příčky níže. Po zranění ruky se vracející se Australan Daniel Ricciardo z AlphaTauri obsadil patnácté místo.

Program Velké ceny USA pokračuje v sobotu kvalifikací na sprint od 19:30 SELČ. Sprint se pojede o půlnoci českého času. Nedělní závod začne v 21:00.

V tréninku zajel nejrychlejší čas Verstappen (Niz./Red Bull) 1:35,912, druhý byl Leclerc (Mon./Ferrari) s odstupem 0,156 sekundy, třetí Hamilton (Brit./Mercedes) s odstupem 0,281 sekundy, čtvrtý Pérez (Mex./Red Bull) s odstupem 0,300 sekundy, pátý Magnussen (Dán./Haas) s odstupem 0,560 sekundy a šestý Russell (Brit./Mercedes) s odstupem 0,562 sekundy.

V kvalifikaci na hlavní závod zajel nejrychlejší čas Leclerc 1:34,723, druhý byl Norris (Brit./McLaren) s odstupem 0,130 sekundy, třetí Hamilton s odstupem 0,139 sekundy, čtvrtý Sainz jr. (Šp./Ferrari) s odstupem 0,222 sekundy, pátý Russell s odstupem 0,356 sekundy a šestý Verstappen s odstupem 0,358 sekundy.