Max Verstappen suverénně vyhrál i sprintový závod v Austinu, před ostatními jezci dominoval Lewis Hamilton.

Max Verstappen suverénně vyhrál i sprintový závod v Austinu, před ostatními jezci dominoval Lewis Hamilton.

Max Verstappen získal třetí vítězství v letošním sprintu. Před USA triumfoval také v Rakousku a Belgii. Verstappen, který si zajistil třetí titul za sebou v předchozí Velké ceně Kataru, je v čele mistrovství světa s 441 body, což je o 213 bodů více než jeho týmový kolega Sergio Pérez.

Verstappen zažil těžké chvíle jen na startu, kde musel tvrdě odrazit útok Charlese Leclerca. Vedení ale udržel a Leclerc naopak v dalších zatáčkách přišel i o druhé místo, když se přes něj dostal Lewis Hamilton.

„Po startu to bylo celkem těsné, ale naštěstí je tu v nájezdu do první zatáčky dost prostoru. To mi rozhodně pomohlo. Pak už jsem si mohl jet vlastní závod,“ řekl Verstappen před televizními kamerami.

Hamilton se sice několik kol držel za Verstappenem v rozmezí jedné vteřiny, ale zaútočit nedokázal. Čerstvý světový šampion mu navíc začal později ujíždět a dojel do cíle s jistým náskokem. Hamilton získal sedm bodů, díky nimž se přiblížil v pořadí mistrovství světa druhému Pérezovi na rozdíl 27 bodů.

Potvrdit dominanci se pokusí Verstappen také v hlavním závodě, kde zaútočí na jubilejní 50. vítězství v F1 a patnácté letošní. Tím by vyrovnal svůj rekordní počin z minulé sezony.

Závod ale zahájí až ze šesté pozice, protože v kvalifikaci porušil traťové limity a komisaři mu smazali jeho nejrychlejší čas. Z pole position odstartuje Leclerc. Hlavní závod se uskuteční dnes od 21:00 SELČ.