Bývalý kouč české reprezentace odsouzen za zneužívání čtrnáctileté stolní tenistky

Bývalý kouč české reprezentace odsouzen za zneužívání čtrnáctileté stolní tenistky

Rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové ve věci Michala Lebedy, který byl odsouzen za pohlavní zneužívání své čtrnáctileté svěřenkyně, vyvolalo rozruch. Sedmapadesátiletý Lebeda byl pravomocně odsouzen za to, že v roce 2012 nejméně ve čtyřech případech pohlavně zneužil svou svěřenkyni. Rozsudek Okresního soudu byl potvrzen Krajským soudem, který odmítl odvolání obžalovaného.

Předseda senátu Zdeňek Šulc uvedl, že výpověď svědkyně se jeví jako naprosto věrohodná a že není důvod měnit rozsudek, když k podobnému závěru došel i okresní soud. Policie obvinila Lebedu z pohlavního zneužívání v květnu roku 2021. Bývalé svěřenkyně trenéra popisovaly jeho nevhodné chování již devět let před tím.

Podle odůvodnění soudce Šulce Lebeda minimálně ve dvou případech masíroval nahá prsa jedné ze svých svěřenkyň, která byla v době incidentů nezletilá. Lebeda však vinu popírá a tvrdí, že si jeho svěřenkyně vše vymyslely. Uvedl také, že celou kauzu považuje za vykonstruovanou a za nástroj mocenského boje proti stávajícímu vedení stolního tenisu.

Pravomocný rozsudek nechtěl Lebeda komentovat. Jeho obhájce Pavel Kosek uvedl, že s rozsudkem nejsou spokojeni, protože nebyly vzaty v potaz argumenty, které obhajoba přednášela. Lebeda skončil v roce 2012 u reprezentačního týmu kadetek, ale pokračoval v trénování ve svém domovském klubu v Hradci Králové, kde se stal vedoucím trenérem a sportovním manažerem Centra mládeže. Podle výpovědí dalších dívek tam pokračoval v nevhodném chování.

Rodiče Lebedových bývalých svěřenkyň vytýkají vedení České asociace stolního tenisu, že bagatelizovalo výpovědi hráček o sexuálním obtěžování a neprovedlo důkladné šetření případu. Zástupci asociace před dvěma lety uvedli, že trenér veškerá obvinění popřel a šlo pouze o „tvrzení proti tvrzení“.