Deska za pakatel rozhodla o milionovém sportu: Komentář

Deska za pakatel rozhodla o milionovém sportu: Komentář

V neděli se na Grand Prix USA stalo něco neobvyklého – dva jezdci, Lewis Hamilton z Mercedesu a Charles Leclerc z Ferrari, byli vyloučeni závodů kvůli technickému pochybení. Toto rozhodnutí bylo způsobeno pouhými milimetry.

Po smrti Ayrtona Senny v roce 1994 byla ve formuli 1 zavedena řada pravidel, která měla zvýšit bezpečnost a omezit technické triky. Jedním z těchto pravidel bylo zavedení desky na podvozku, která měla zabránit snižování výšky vozů a tím zvyšování přítlaku. Deska je vyrobena z pryskyřice plné skla a je vybavena titanovými lištami s otvory pro měření.

Deska musí být v perfektním stavu, přípustné opotřebení je pouhý jeden milimetr. Vzhledem k tomu, že se v sobotu jel sprintový závod, neměly týmy dostatek času na kontrolu celého monopostu mezi sprintem a hlavním závodem. Mercedes a Ferrari tak buď riskly, nebo nestíhaly provést kontrolu.

Po závodě bylo vybráno čtyři vozy pro kontrolu – Red Bull Maxe Verstappena, McLaren Landa Norrise, Mercedes Lewise Hamiltona a Ferrari Charlese Leclerca. Desky u Red Bullu a McLarenu prošly kontrolou, zatímco Hamilton a Leclerc byli vyloučeni.

Je nejasné, zda byly desky u ostatních pilotů také poškozeny. Kontrola probíhala až po závodu a vozy George Russella a Carlose Sainze juniora byly již rozebrány v kontejneru, který je převeze do další Grand Prix v Mexiku.

Vyloučení je vcelku vzácné, naposledy se stalo v roce 1994, kdy byl Michael Schumacher vyloučen ze závodu ve Spa-Francorchamps. Mercedes a Ferrari přijaly rozhodnutí sportovně a odmítly se odvolat. Pravidla jsou jasná a musí být dodržována.

Toto incident ukazuje, jak důležité je mít všechny technické detaily v pořádku. Je škoda, že boj mezi týmy za miliony eur může být ovlivněn takovým drobným nedostatkem.