Sáblíková oznámila přesný termín ukončení své kariéry a vyhýbá se diskuzi o medailích.

Sáblíková oznámila přesný termín ukončení své kariéry a vyhýbá se diskuzi o medailích.

Letní příprava letošní sezony byla pro mě trochu jiná než v předchozích letech. Trenér Petr Novák přidal nějaké novinky, ale moc se toho nezmínil. Kromě obvyklého tréninku a rehabilitace jsme zařadili různá cvičení. Bohužel jsem kvůli nemoci vynechala přibližně deset dní, ale na mé výkonnosti se to negativně neprojevilo. Už jsem také absolvovala dva závody, a i když jsem v nich neoslnila, jsem ráda, že jsem je mohla absolvovat.

Do sezony vstupuji s představou, že chci zvládnout co nejvíce závodů, protože každý závod je lepší než trénink. Mým hlavním cílem je udržet si současný dobrý zdravotní stav.

Mám ve své sbírce 146 medailí, ale o medailích nerada mluvím. Samozřejmě by mě každá úspěšná cesta na stupně vítězů velice potěšila. Poslední tři sezony se však musím dívat na svá vystoupení z jiného úhlu, což mi dává smysl. Moje cíle jsou již jiné.

Mým hlavním cílem je projít kvalifikací a zúčastnit se v roce 2026 zimních olympijských her v Itálii. To je ale až za více než dva roky, což je dlouhá doba, ve které se toho může hodně stát. Proto nejbližším hlavním cílem v letošní sezóně je světový šampionát v Kanadě. Ale už dnes vím, že tam budu hodně nervózní.

Od mého vstupu na mezinárodní scénu v roce 2002 se změnilo mnoho věcí. Dráhy jsou stejné, ale u řady významných závodů se změnili pořadatelé. Například místo Soči a Moskvy se jezdí do Calgary a Quebecku. Velký pokrok pak nastal v botách s bruslemi.

Konkurence se také změnila. Je mnohem větší než někdy před deseti lety. Její počet zvyšují ambiciózní mladá děvčata. Například Nizozemsko má pět rychlobruslařek, které mohou pomýšlet na přední umístění. Být v top 10 je určitě pěkná vizitka. Už se těším na první listopadový závod ve Světovém poháru, který se uskuteční v Japonsku.

Myslím si, že v týmu nejlepších světových rychlobruslařek budu nejstarší. Pokud vím, tak jedna Britka je ještě o několik měsíců starší. Občas slyším, že s rychlobruslením se nerozloučím ani ve čtyřiceti letech. Já jsem však rozhodnutá, že závodní kariéru ukončím po olympiádě v Itálii. Ale také vím, že mi můj sport bude moc chybět.