Nízké umístění českého národního týmu v žebříčku za poslední tři roky.

Nízké umístění českého národního týmu v žebříčku za poslední tři roky.

Pořadí národních týmů nadále vedou mistři světa Argentinci před poraženým finalistou loňského šampionátu Francií. FIFA zveřejnila nové vydání žebříčku na svých internetových stránkách.

Český celek odehrál v říjnu dva zápasy kvalifikace mistrovství Evropy. Nejprve prohrál v Albánii vysoko 0:3 a poté doma udolal outsidera z Faerských ostrovů 1:0. Oproti zářijovému vydání žebříčku odečetl český tým přes 10 bodů a poprvé od přelomu let 2020 a 2021 klesl mimo první čtyřicítku pořadí. Tehdy reprezentantům patřilo 42. místo.

Po nepřesvědčivých výkonech z poslední doby byl v ohrožení trenér Jaroslav Šilhavý, nakonec ale pozici ustál a výkonný výbor FAČR ho potvrdil ve funkci i na listopadový závěr kvalifikace. Jeho svěřenci mají navzdory klopýtání výhodnou pozici a k postupu na evropský šampionát v příštím roce do Německa jim stačí v závěrném utkání skupiny doma porazit Moldavsko. Předtím se však představí v Polsku a za určitých okolností by je na závěrný turnaj mohly poslat i dvě remízy.

Vedení v žebříčku drží od dubna Argentinci. Úřadující mistři světa v letošním pátém vydání mírně ztratili oproti druhé Francii, stále však mají náskok osmi bodů. K první změně v pořadí došlo na šesté příčce, na kterou poskočilo Portugalsko. Po dvou porážkách v kvalifikaci se naopak propadlo Chorvatsko, a to o čtyři pozice na 10. místo.

Celkem se v říjnu během reprezentačního termínu odehrálo 165 zápasů. Další vydání žebříčku národních týmů zveřejní FIFA 30. listopadu.