Policie vyšetřuje obvinění hvězdných norštích bratrů vůči vlastnímu otci z násilí.

Policie vyšetřuje obvinění hvězdných norštích bratrů vůči vlastnímu otci z násilí.

Informativní článek: Sourozenci Ingebrigtsenovi obvinili otce z fyzického násilí

Sourozenci Ingebrigtsenovi, norská atletická rodina, se veřejně otevřeli ohledně svých zkušeností s otcem v otevřeném dopise pro bulvární list Verdens Gang. Ve svém dopise tvrdí, že jejich otec je agresivní a používal fyzické násilí v jejich dětství i během tréninku. Gjert Ingebrigtsen, otec sourozenců, však veškerá obvinění odmítá.

Podle sourozenců bylo právě násilné chování jejich otce hlavním důvodem jejich rozchodu v únoru 2021. Gjert Ingebrigtsen je považován za strůjce úspěchů svých tří synů, kteří se dostali na atletickou světovou špičku. Nejvíce se prosadil třiadvacetiletý Jakob, který je olympijským vítězem na patnáctistovce z Tokia 2021 a dvojnásobným mistrem světa na 5000 metrů.

Policie uvedla, že zveřejněné informace poskytují dostatečné důkazy pro zahájení vyšetřování. Právní zástupce Gjerta Ingebrigtsena uvedl, že jeho klient bude s úřady plně spolupracovat, protože dosud neměl možnost se nařčením nijak bránit. Bude požadovat výslech svědků, kteří mu mohou pomoci prokázat nevinu.

Bratři Ingebrigtsenovi ve svém prohlášení pro list VG uvedli, že před dvěma lety doufali, že rozchod s otcem situaci vyřeší a pomůže jim odpoutat se od strachu, se kterým vyrůstali. „Nijak jsme to nepřijali. Žili jsme s tím a v dospělosti jsme se posunuli dál. Alespoň jsme si to mysleli. Zpětně zjišťujeme, jak to bylo naivní. Ale před dvěma lety stejná agresivita a fyzické tresty udeřily znovu. To byla poslední kapka, po které pohár přetekl,“ uvedli a vyzvali norský atletický svaz, aby jim pomohl minimalizovat kontakt s otcem.

Gjert Ingebrigtsen začal po rozchodu se syny trénovat jiného norského běžce Narveho Giljeho Nordase, což znovu zesílilo napětí. Situace se ještě více vyhrotila poté, co Gjert nedostal akreditaci do výpravy reprezentace na letošní Mistrovství světa v Budapešti, kde jeho nový svěřenec doběhl za Jakobem těsně třetí. Po zveřejnění rozhovoru ve VG norský svaz Gjertovi navíc zakázal účast na halovém světovém šampionátu v Glasgow a mistrovství Evropy v Římě. Stejný krok případně plánuje i pro olympijské hry v Paříži.