Česká nesmlouvavost fascinuje Kanadu: Mohou tvořit nejlepší obranný tandem v NHL

Česká nesmlouvavost fascinuje Kanadu: Mohou tvořit nejlepší obranný tandem v NHL

Česká obrana v NHL se na začátku nové sezony nachází ve velmi nejisté situaci. Zatímco na led nastoupili pouze čtyři čeští obránci – Filip Hronek, Radko Gudas, Jan Rutta a David Jiříček, existují některé důvody k optimismu. Hlavně 19letý Jiříček se stává hvězdou týmu Columbus a Hronek patří mezi pět nejlepších obránců soutěže s časem na ledě 25:27.

Hronkovi pomohla výměna z Detroitu do Vancouveru, která se uskutečnila během minulé sezony. Zatímco v Detroitu mu bránil upřednostňovaný Němec Moritz Seider, v Canucks má cestu volnou. Nejlepší obránce týmu Hughes hraje na levé straně.

Nicméně Hronek ztratil něco důležitého. V kanadském Vancouveru se vyhýbá publicitě. Zpravodajové z mistrovství světa vědí, že Hronek nevyhledává média. Stejně tak si udržuje odstup i v Severní Americe. V Detroitu se dokonce šířily zvěsti, že český obránce přečkal bez formálního rozhovoru více než tisíc dní.

„Cílil jsem na dva tisíce, ale pak mě vyměnili,“ komentoval to nedávno v rozhovoru pro kanadskou stanici Sportsnet.

Tamní novináře si získal nejen svým humorem. Na začátku základní části předvádí výtečné výkony na ledě. Po šesti zápasech, z nichž Canucks vyhráli čtyři, má na kontě čtyři asistence a ukazuje, že po letní rehabilitaci pochroumaného ramena je plně připraven.

V elitní obranné dvojici si skvěle rozumí se 24letým Hughesem, ačkoli trenéři je dávali dohromady s jistou dávkou skepse.

„Abych byl upřímný, nebyl jsem si jistý, jestli to mezi nimi bude klapat,“ přiznal asistent trenéra Canucks Adam Foote, kdysi sám vynikající bek. „Proč bychom je nechávali hrát spolu, když jsou oba tak dobří v rozvážení puku? Mysleli jsme, že je rozdělíme.“

Nakonec se ale sešli v jedné dvojici. Výsledkem je dohromady 10 bodů (1+9), 32 střel a 15 plusových bodů za pobyt na ledě. V pokročilých statistikách je nejvíce překvapující, že za 91 minut společné hry pět na pět, obvykle proti nejlepším hráčům soupeře, byli u šesti vstřelených gólů a žádného inkasovaného. Při takovém výkonu (alespoň 75 minut) uhájili nulu jako jediní v lize. U beků, kteří jsou známí hlavně útočnými schopnostmi, by to čekal málokdo.

„Hughes s Hronkem se mohou stát nejlepší obrannou dvojicí v NHL,“ hlásila televize Sportsnet. Dodala ale nutnou podmínku – dvojice musí zůstat spolu. A to není jisté.

Problém