Finále nabídne nekompromisní souboj mezi obřími hráči. Českým hráčem byl rozhodnut poslední takový zápas.

Finále nabídne nekompromisní souboj mezi obřími hráči. Českým hráčem byl rozhodnut poslední takový zápas.

Dnes se na stadionu Stade de France odehraje finále Světového šampionátu v ragby mezi týmy Nového Zélandu a Jihoafrické republiky. Obě reprezentace jsou velmi úspěšné a mají za sebou několik vítězství na tomto turnaji.

All Blacks, jak se přezdívá týmu Nového Zélandu, zvítězili na šampionátech v letech 1987, 2011 a 2015. Springboks, jak se zase přezdívá týmu Jihoafrické republiky, získali zlaté medaile třikrát, a to v letech 1995, 2007 a 2019. Vzhledem k tomu, že oba týmy jsou z jižní polokoule, hrají proti sobě mimo Světový šampionát jen zřídka. Ve finále se utkaly pouze jednou před 28 lety v Johannesburgu a zápas rozhodlo až prodloužení.

První jihoafrický titul v historii zajistil Joel Stransky, hráč s českými kořeny, který se později za Česko i zahrál v exhibičním zápase. V prodloužení se prosadil ikonickým drop goalem.

Podle sázkových kanceláří jsou lehkými favority Novozélanďané. Specializovaný web Planetrugby.com tipuje jejich vítězství o čtyři body. All Blacks na začátku šampionátu prohráli s domácí Francií a ve skupině prohráli poprvé v historii. Od té doby se ale rozjeli a ve čtvrtfinále porazili světové jedničky Irsko a v semifinále rozdrtili Argentinu.

Jižní Afrika ve skupině prohrála právě s Irskem, ale v play off zvítězila v obou případech o jediný bod. Jak proti Francii, tak proti Angličanům rozhodl fenomenální Handré Pollard, zkušený kopáč a zároveň hrdina finále posledního Světového šampionátu.

Pro Nový Zéland bude důležité hrát disciplinovaně a nedávat Pollardovi, který před turnajem bojoval se zraněným lýtkem, šance z trestných kopů. Otázkou je, jak se Afričané prosadí proti mimořádně pevné obraně All Blacks.

Springboks měli na přípravu před finále o den méně, navíc se v jejich mužstvu řešilo obvinění Mbongeniho Mbonambiho, který měl v semifinále rasisticky urazit Angličana Toma Curryho. Mezinárodní federace World Rugby ale nenašla dostatečné důkazy a jediný specializovaný hráč v týmu Jihoafrické republiky tak o finále nepřijde.

„Jsou to dva úžasné týmy. S dokonalou technikou, fyzikou, statečností i odolností. Mohlo by to být největší finále, jaké ragbyový svět kdy viděl,“ napsal web Planetrugby.com.

Finále bude odvysílat ČT sport, zápasové studio začne již ve 20 hodin.