Vliv WTA na naše zdraví je problematický, tvrdí Šwiateková a žádá reformy pro udržení dlouhodobé kariéry.

Vliv WTA na naše zdraví je problematický, tvrdí Šwiateková a žádá reformy pro udržení dlouhodobé kariéry.

Profesionální ženský tenisový okruh WTA plánuje významné změny, které by měly zajistit hráčkám srovnatelné prize money jako mužům. Jedná se o reakci na dlouhodobé požadavky tenistek, které chtějí, aby byly jejich odměny na turnajích vyrovnané. Vedení WTA plánuje zvýšit počet povinných turnajů a prodloužit některé z nich na dva týdny, aby hráčky měly více možností vydělat peníze.

Tato novinka však vyvolala rozporuplné reakce mezi hráčkami. Některé se obávají, že to bude mít negativní dopad na jejich fyzické a psychické zdraví. Podle bývalé světové jedničky Igy Šwiatekové to ovlivní jejich volný čas a regeneraci. Mladá polská tenistka tvrdí, že pokud se situace nezmění, nemusí na okruhu vydržet příliš dlouho.

Na druhou stranu Šwiateková uznává, že mezi hráčkami panuje velká solidarita a odhodlání něco změnit. Všechny chtějí, aby WTA přehodnotila své plány a zlepšila podmínky pro hráčky. Podle ní je v kalendáři WTA prostor pro kompromis, který by přinesl změny a zlepšil situaci hráček.

Na kritiku reagoval předseda WTA Steve Simon dopisem, ve kterém uvedl, že WTA sdílí stejný pohled jako hráčky a začala pracovat na zlepšení. Vytvořila pracovní skupiny složené z členů vedení asociace, zástupců turnajů a hráčské rady, které mají za úkol provést analýzu kalendáře a kvality služeb pro hráčky. Budou se také zabývat zlepšením marketingu a propagace na sociálních sítích a kvalitou povrchů na turnajích. Výsledky by měly být předloženy v polovině listopadu.

Aktuálně se hraje Turnaj mistryň, na kterém se představuje i Iga Šwiateková. Přestože je vyčerpaná z letošní sezony, podává skvělé výkony. Po dvou zápasech má na kontě dvě jasné výhry nad Markétou Vondroušovou a Američankou Cori Gauffovou.