Hokejový svět se změnil po tragédii Čajky v Košicích

Hokejový svět se změnil po tragédii Čajky v Košicích

Smrt bývalého hráče NHL Luďka Čajky před šesti dny v Sheffieldu vyvolala diskuzi o bezpečnosti hráčů v hokeji. Čajka zemřel při nehodě na ledě, když se srazil s domácím útočníkem Antonem Bartánusem. Tato tragédie přispěla k zavedení povinnosti nosit chránič krku v hokejovém prostředí.

Před Čajkovou smrtí bylo povoleno uvolnění píšťalky, když puk překročil brankovou čáru. Bránící hráč musel puk ještě fyzicky dotknout. V případě Čajkovy nehody se ukázalo, že by se dnes takový incident pískal jako tzv. hybridní icing. Bartánus se snažil nadzvednout hokejku, Čajka vjel do brankového prostoru a nekontrolovatelně narazil hlavou do mantinelu. Záběry jsou velmi drastické, protože souboj nebyl nijak zvlášť tvrdý.

Hned na ledě začala boj o Čajkův život a lékařům z obou týmů pomáhal také náhodou přítomný lékař, který byl v hledišti košického stadionu. Podařilo se obnovit dýchání a Čajka byl převezen do nemocnice. Bohužel ani dvouapůlhodinová operace nepřinesla zlepšení jeho zdravotního stavu. Zlomení dvou krčních obratlů znamenalo ochrnutí celého těla. Čajka bojoval ještě 40 dní, ale 14. února 1990 zemřel.

Rodina se o smrti dozvěděla prostřednictvím telegramu. Čajka zemřel ve věku pouhých 26 let, měl manželku Renatu a pětiletou dceru Markétu. V hokeji měl velký potenciál. S československou reprezentací získal bronz na mistrovství světa 1987 ve Švédsku a ve stejném roce se účastnil Kanadského poháru.

Na draftu NHL ho vybrali New York Rangers ve šestém kole, cesta do zámoří měla být pro něj po sametové revoluci jednodušší. Místo toho se v den Čajkovy pohřbu sešly tisíce fanoušků před stadionem ve Zlíně. Tam byla také vystavena rakev, ke které lidé pokládali květiny. V roce 1990 byl název haly změněn ze Zimního stadionu Gottwaldov na Zimní stadion Luďka Čajky.

Kromě úpravy pravidla o zakázaném uvolnění (i v mezinárodním hokeji) přišly v československé lize na přetřes nedostatečné hráčské pojistky. „Tragédii vidím i v zabezpečení nás sportovců. Momentálně nejsme pojištění a když se stane něco podobného, je člověk odsouzený na pomoc nejbližších. K některým rozhodnutím přistupujeme v naší republice, až když se stane něco otřesného,“ řekl obránce Jerguš Bača z Košic.

„Měl by být navázán kontakt s