Plán zesílení vycházející hvězdy v týmu NHL překvapuje a vyvolává obavy.

Plán zesílení vycházející hvězdy v týmu NHL překvapuje a vyvolává obavy.

Mladí hokejisté, kteří jsou draftováni do NHL, často potřebují čas na dozrání a rozvoj svých dovedností. Jaromír Jágr a Sidney Crosby jsou vzácnými výjimkami, kteří se okamžitě po draftu prosadili v NHL. Letos se do NHL dostali čtyři nováčci – Bedard, Carlsson, Adam Fantilli a Zach Benson. Zatímco Bedard a Fantilli hrají pravidelně, u Carlssona je situace trochu jiná.

19letý švédský útočník se probojoval do hlavního týmu Anaheimu, ale zatím nehraje všechny zápasy. První dva zápasy zmeškal kvůli zraněné noze, i když byl schopen hrát. Tato rozhodnutí jsou součástí speciálního plánu generálního manažera Anaheimu Pata Verbeeka, který chce, aby se Carlsson správně rozvíjel a nebyl vystaven zbytečnému zranění.

V minulé sezóně Carlsson hrál za švédský tým Örebro v nejvyšší švédské lize a také reprezentoval na mistrovství světa dvacítek i dospělých. Celkem odehrál 85 zápasů, což je pro teenagera velké množství. Anaheim se rozhodl, že Carlsson bude hrát zpravidla dva zápasy týdně, i když v základní části NHL je obvykle na programu tři až čtyři zápasy týdně.

Carlsson se zatím ukázal ve šesti odehraných zápasech, ve kterých získal tři góly a jednu asistenci. Jeho výkonnost je podobná jako u vyzdvihovaného Bedarda. Když už Carlsson nastoupí, dostane hodně prostoru a hraje vedle nejlepších hráčů Anaheimu.

Přístup Anaheimu je v NHL neobvyklý. Snížení počtu zápasů bylo doposud obvyklé jen u veteránů nebo hvězd před play off. Carlssonův agent věří, že tento experiment by mohl vést k novému trendu. Mladí hráči se teprve vyvíjejí a nemají takovou fyzickou sílu jako starší hráči. Proč by se tedy mělo spěchat s jejich rozvojem?

Existují i protichůdné názory, které tvrdí, že každý zmeškaný zápas v NHL je promarněnou příležitostí. Je těžké říct, který názor je blíže pravdě. Další vývoj Carlssona však může naznačit, jaký přístup je nejlepší.