Verstappen triumfoval v přerušeném brazilském závodě, Alonsa zachránily tisíciny sekundy

Verstappen triumfoval v přerušeném brazilském závodě, Alonsa zachránily tisíciny sekundy

Nizozemský závodník Max Verstappen vyhrál druhý den po sobě na Grand Prix Brazílie. V sobotním sprintu triumfoval před Lando Norrisem z týmu McLaren, který skončil druhý, a Fernandem Alonsem z týmu Aston Martin, který obsadil třetí místo. Alonso se o pouhých 53 tisícin sekundy ubránil svou pozici před Sergiem Pérezem z druhého Red Bullu.

Verstappen dnešním vítězstvím vylepšil svůj rekord v počtu vyhraných závodů v jedné sezóně na 17. Red Bull navíc devatenáctým triumfem vyrovnal výkon Mercedesu z roku 2016.

Ještě před startem přišel o veškeré naděje Charles Leclerc. Pilot Ferrari podle svých slov přišel o hydrauliku, narazil do bariér a závod pro něj skončil dříve než začal. „Proč mám takovou smůlu?“ posteskl si Monacký jezdec, který ale v boxech později uvedl, že problémem byl pravděpodobně motor.

Osamělý držitel pole position Verstappen si pohlídal vedení. Před oba Aston Martiny poskočil na druhé místo Norris a třetí byl Lewis Hamilton v Mercedesu.

V první zatáčce došlo ke kolizi Alexandra Albona s Williamsem a pilota Haasu Kevina Magnussena, která si vynutila výjezd safety car a následně v této sezóně už počtvrté i přerušení Grand Prix.

Po půlhodinové pauze následoval další pevný start. Zatímco Verstappen a Norris si udrželi své pozice, Hamilton prohrál souboj s Alonsem o třetí pozici.

Norris v McLarenu se nevzdával naděje na první triumf v kariéře a v osmém kole se dokonce pokusil zaútočit na vedoucího muže v Red Bullu. Nizozemec se ale nedal a brzy svůj náskok v čele navýšil tak, aby si jeho rival nemohl pomoci DRS.

Ještě před prvními zastávkami v boxech se Pérez dokázal posunout o dvě místa kupředu na čtvrtou pozici. Důležité pro Mexičana bylo, že předjel také svého rivala v boji o celkové stříbro Hamiltona.

Jenže po návštěvě mechaniků se Pérez vrátil za svého britského rivala. Netrvalo ale příliš dlouho a projevilo se rychlejší závodní tempo Red Bullu a Hamilton byl znovu v přímém souboji poražen.

Tím však trápení Stříbrných šípů jen začalo, oba monoposty postupně ztrácely výkon. Russell dokonce 14 kol před cílem zajel do boxů a Velkou cenu vzdal. Sedminásobný šampion Hamilton se musel spokojit se čtyřmi body za osmé místo. Tím se navýšila jeho ztráta na Péreze na 32 body.

Verstappen si s převahou udržel první příčku až do cíle, kde měl před Norrisem náskok přes osm sekund. Třetí Alonso se vrátil na stupně vítězů poprvé od srpnového závodu v Zandvoortu.

Do konce letošního ročníku mistrovství světa ch