Mladí čeští tenisté triumfovali v Davis Cupu po dlouhých letech. V článku se hovoří o výjimečném výkonu talentovaného hráče Mrvy.

Mladí čeští tenisté triumfovali v Davis Cupu po dlouhých letech. V článku se hovoří o výjimečném výkonu talentovaného hráče Mrvy.

Magický Mrva dovedl Česko ke světové juniorské koruně

Český tenista Maxim Mrva se stal hrdinou finále juniorského Davis Cupu, které se konalo nedávno. Oficiální web Mezinárodní tenisové federace ITF o něm napsal článek s titulkem „Magický Mrva dovedl Česko ke světové juniorské koruně“. Ve finále proti Itálii zachránil české naděje a společně s Janem Kumstátem získali vítězný bod.

Na začátku dvouhry prohrál Kumstát s Andreou de Marchim 0:2 na sety a Mrva ztratil první sadu proti Federicu Cinovi. Nicméně Čech se nadechl k obratu a vyhrál 3:6, 6:3, 6:2. V rozhodujícím deblu pak společně s Kumstátem dominovali a zajistili tak vítězství Česku.

Mrva po vítězství prohlásil: „Je to úžasný pocit, ani to nemohu správně popsat. Jsme strašně šťastní, od začátku jsme byli silným týmem. Vžili jsme si to a to je to nejdůležitější.“ Jeho spoluhráč Kumstát byl zřejmě trochu skromnější, ale Mrva se po vítězství nechal unést emocemi a slavil ho velmi emotivně.

Tým Česka byl velmi silný a suverénně postoupil až do finále. V základní skupině porazili Nizozemce, Brazilce a Maročany bez jediné porážky. Ve čtvrtfinále přehráli Brity a v semifinále domácí tenisty. Celkově odehráli Mrva s Kumstátem většinu dvouher, ale jeden zápas vyhrál také Martin Doskočil.

Čeští tenisté navázali na titul z roku 2017, kdy v juniorském Davis Cupu slavila trojice Dalibor Svrčina, Jonáš Forejtek a Andrew Paulson. Jejich cesta do dospělého tenisu zatím není přesvědčivá. Svrčina je ve 21 letech na 159. místě žebříčku, Paulson je na začátku čtvrté stovky a Forejtek, který vyhrál juniorské US Open v roce 2019, je momentálně až v sedmé stovce kvůli zdravotním problémům.

Podobnou úlohu očekává i na novou vlnu českých talentů. Mrvu a Kumstáta jmenoval bývalý pátý hráč světa Jiří Novák v nedávném rozhovoru pro Aktuálně.cz. Novák uvedl: „U nás v Prostějově vypadají slibně Maxim Mrva a Jan Kumstát, oba ročník 2007. Přechod do mužského tenisu je ale velmi specifický, uvidíme. Počkejme, co z mladých bude, někteří za dva roky nebudou hrát tenis a mohou vyskočit zase jiní, kteří teď nevynikají. Vývoj je však velmi pozitivní.“

Mrva byl vyhlášen Talentem roku na anketa OKsystem Zlatý Kanár 2022. Na galavečeru odmítl vybrat mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem a