Slovenský hráč draftu má problémy v Kanadě a vyvolává srovnání s Jakupovem.

Slovenský hráč draftu má problémy v Kanadě a vyvolává srovnání s Jakupovem.

Hokejový talent Matúš Slafkovský se stal jedním z nejlepších střelců na olympiádě v Pekingu 2022 a také na mistrovství světa dospělých. V té době byl považován za budoucí superhvězdu. Díky svým výkonům si získal pozornost Montreal Canadiens, kteří ho draftovali jako prvního muže předposledního draftu NHL.

Přechod do prestižní soutěže se však Slafkovskému příliš nedaří. V minulé sezóně odehrál jen polovinu základní části kvůli zraněnému koleni. V aktuální sezóně má po 11 zápasech pouze 2 body. Někteří hokejoví experti tvrdí, že by mu prospěl pobyt na farmě v Lavalu, která je nižší soutěží než NHL.

Jeden z těchto expertů, americký obránce Jordan Schmaltz, se s Slafkovským setkal několikrát jako soupeř ve finské lize. Schmaltz si všiml, že Slafkovský má potenciál, ale stále potřebuje zapracovat na některých oblastech své hry. Podle něj by mu pobyt v AHL pomohl získat sebevědomí.

Diskuze ohledně toho, zda Montreal správně využil svou první draftovou volbu, stále pokračuje. Online deník The Athletic provedl re-draft na základě současných informací a Slafkovský zůstal na prvním místě. Nicméně mezi ním a dalšími hráči je velmi těsná soutěž.

Slafkovskému také nejspíš neprospělo, že přišel o centra Kirbyho Dacha, se kterým si rozuměl v přípravě, hned ve druhém zápase základní části. Kanadská média jsou však k mladému Slovákovi poměrně shovívavá a vyzývají k trpělivosti.

Je důležité si uvědomit, že Slafkovský je teprve devatenáctiletý a potřebuje čas na svůj rozvoj. Mnoho vysokých hráčů dosahuje svého vrcholu až později. Je tedy třeba ho nechat dýchat a být trpělivý.