Boj s absurditou: Češky využívají humor a baví svět tenisu ve snaze získat titul

Boj s absurditou: Češky využívají humor a baví svět tenisu ve snaze získat titul

Tým kapitána Petra Pály už je kompletní po peripetiích se složitým cestováním z Mexika, otázka ale je, jak na tom češky budou se silami. Papírové podobizny v lehce nadživotní velikosti už svou roli splnily, úspěšně zastoupily české tenistky během mediálních povinností, na kurtech při samotných zápasech však české hráčky nahradit nedovedou.

Češky v uplynulých dnech bavily tenisový svět humorem, s nímž se vyrovnávaly s absurdní situací zaviněnou sérií špatných rozhodnutí a vzájemnou nekomunikací mezi organizacemi WTA, která pořádá Turnaj mistryň, a ITF, organizátorem někdejšího Fed Cupu.

Nejprve se čekalo na Markétu Vondroušovou, singlovou účastnici WTA Finals, deblistky Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou pak z mexického Cancúnu do španělské Sevilly dorazily až během pondělí. Petr Pála přiznal, že byl z termínové kolize rozčarovaný a naštvaný, nyní už se ale soustředí na to, co může sám ovlivnit. Ostrou kritiku si ovšem neodpustil.

„Že dají Turnaj mistryň pod otevřené nebe, když hned po něm následuje další akce, na které chtějí mít nejlepší na světě, mi přijde jako pohrdání hráčkami. Na WTA by se měli zamyslet a spolupracovat i s ITF. Blbé je, že nejvíc trpí holky, které hrají jeden sport, jenže jeho představitelé spolu nekomunikují tak, aby jim dokázali vyjít vstříc. Už jsem takový rezignovaný,“ prohlásil Pála.

Takové trable s nominací za dlouhou dobu svého působení u národního týmu ještě nezažil.

„A doufám, že už to nezažiju. Něco jiného je, když je to kvůli zranění. To se nám už stalo. Ale nikdy jsem nečekal, kdo v kolik hodin přiletí. Je příšerné dnes přijet a zítra hrát zápas, nebo být schopný ho hrát. Chtějí, aby se propagoval Billie Jean King Cup, máme takovou krásnou sestavu a holky jsou donucené přijet den předem,“ doplnil týmový kapitán.

O nominaci za Švýcarky se bude rozhodovat na poslední chvíli, kapitáni ji musí nahlásit hodinu před zápasem, který má na sevillském Estadio de la Cartuja začít nejdříve v 16 hodin.

Přes problémy netají Pála nejvyšší ambice. Chybí mu sice zraněná Karolína Muchová, i tak má v týmu dvě hráčky elitní světové desítky, a navíc jeden z nejlepších deblových párů světa.

Tříčlenná základní skupina však nepřipouští žádné zaváhání. Do semifinále postupují jen její vítězky, k