Výhodnější možnost pronájmu na Floridě místo placení haly v Česku, sděluje Šafářová své tenisové problémy

Výhodnější možnost pronájmu na Floridě místo placení haly v Česku, sděluje Šafářová své tenisové problémy

Mladí tenisté čelí finančním výzvám při cestě na profesionální okruh

Pro mladé tenisty, kteří se chtějí dostat na profesionální úroveň, je cesta plná finančních výzev. Česká tenistka Lucie Šafářová ve svém podcastu Bez frází plus popisuje, jak náročné to bylo i pro ni. Už od dvanácti let jí klub v Prostějově a Česká sportovní zajišťovaly podmínky pro trénink. Každý rok dostávala finanční prostředky na sezónu, ze kterých musela platit trenéra, cestování na turnaje a další náklady spojené s tenisem. Až do osmnácti let jí klub poskytoval podporu, poté musela odevzdávat procenta agentuře.

Šafářová také popisuje, jak složité je financování přípravy mladých talentů. Náklady na trénink jsou vysoké, zejména kvůli cenám energií. Například hodina tréninku v hale může stát až 700 až 1000 korun. Když potřebujete trénovat každý den alespoň dvě až tři hodiny, platit trenéra a další náklady, je to finančně náročné.

České tenisové kluby a národní svaz se snaží vytvořit hráčům takové podmínky, aby se nemuseli starat o financování přípravy. Podpora klubu nebo svazu při placení tréninku na kurtech je obrovskou pomocí. Nicméně ne všichni mají takové štěstí. Existují tenistky, které si pronajímají dům na Floridě a trénují tam, protože je to levnější než platit za halovou sezonu v Česku.

Šafářová také upozorňuje na další výzvu, kterou mladí tenisté musí čelit – finanční gramotnost. Je důležité, aby byli dobře seznámeni s hospodařením s penězi a uměli si je správně rozdělit. Šafářová sama se naučila od svého otce, který jí ukázal, jak správně hospodařit s penězi a varoval ji před riziky ztráty financí.

I přes tyto rady se Šafářová nevyhnula špatné investici do pochybných fondů, ale díky radám své sestry se jí podařilo minimalizovat ztráty. Dnes se už tenisem zabývá pouze rekreačně a spolu se svým partnerem, bývalým hokejistou Tomášem Plekancem, se věnuje různým sportům. Baví je hrát badminton a další sporty.

Cesta mladých tenistů na profesionální úroveň je tedy plná finančních výzev, ale s podporou klubů a správnou finanční gramotností je možné tyto výzvy překonat.