Tragické události v českém sportu: Ztráta letadla, autohavárie a úmrtí při sáňkování

Tragické události v českém sportu: Ztráta letadla, autohavárie a úmrtí při sáňkování

Český a československý sport má bohatou historii, plnou úspěchů, ale bohužel i tragédií. V následujícím přehledu se podíváme na některé z největších tragédií, které postihly české a československé sportovce v minulosti.

1. Letecká katastrofa u Mnichova (1958) – Tato tragédie postihla slavný fotbalový tým Manchester United, ve kterém hráli i tři českoslovenští hráči – Tomáš Pospíchal, Zdeněk Štybar a Jiří Štibrányi. Letadlo, které převáželo tým zpět do Manchesteru po zápase v Bělehradě, havarovalo při přistání na letišti v Mnichově. Zahynulo celkem 23 lidí, včetně osmi hráčů Manchesteru United.

2. Smrt Jána Kozáka (2019) – Ján Kozák byl bývalým slovenským fotbalovým trenérem a hráčem. Vedl slovenskou reprezentaci na Mistrovství Evropy 2016, kde tým dosáhl historického úspěchu a postoupil do osmifinále. Bohužel, v roce 2019 byl Kozák nalezen mrtvý ve svém bytě. Příčina smrti nebyla oficiálně zveřejněna.

3. Smrt Pavla Srníčka (2015) – Pavel Srníček byl českým fotbalovým brankářem, který hrál za Newcastle United a českou reprezentaci. V prosinci 2015 utrpěl Srníček srdeční zástavu při běžeckém tréninku a byl převezen do nemocnice. Bohužel, o osm dní později zemřel na následky těžkého poškození mozku.

4. Smrt Martina Procházky (2010) – Martin Procházka byl českým motocyklovým závodníkem. V roce 2010 se účastnil závodu na okruhu v Brně, když při jedné ze zatáček ztratil kontrolu nad motocyklem a narazil do bariéry. Procházka utrpěl vážná zranění hlavy a byl převezen do nemocnice, kde později zemřel.

5. Smrt Pavla Kouby (2007) – Pavel Kouba byl českým horolezcem a lyžařem. V roce 2007 se účastnil expedice na osmitisícovku Čo Oju v Himálaji. Během sestupu z vrcholu se však ztratil a nikdy se nevrátil. Jeho tělo nebylo nikdy nalezeno.

Tyto tragédie jsou jen některými příklady, které postihly české a československé sportovce v minulosti. Připomínají nám, že i ve světě sportu se mohou stát nešťastné události a že sportovci jsou také jen lidé s vlastními radostmi a bolestmi.