Brankář chytá střelce, který je zvyklý na panáka před zápasem. Češi přivezli neobvyklé duo.

Brankář chytá střelce, který je zvyklý na panáka před zápasem. Češi přivezli neobvyklé duo.

Český hokejový trenér Miloš Říha povolal do reprezentace dva nové brankáře – Matěje Pavláta a Daniela Málka. Tito mladíci nahradí zkušené gólmany Romana Willa, Dominika Furcha a Dominika Frodla, kteří zůstanou doma. Pavlát, který oslaví 24. narozeniny, již letos na jaře chytal za reprezentaci v zápase Euro Hockey Challenge proti Německu. Naopak Málek, který je o tři roky mladší, se poprvé připojí k národnímu týmu.

Trenér Říha věří, že oba brankáři mají velký potenciál a chtějí jim dát šanci. Pavlát je považován za perspektivního brankáře s výbornou postavou a v Finsku se mu dařilo. Málek zase v minulé sezoně exceloval ve finské lize s úspěšností zákroků přes 93 procent. Oba hráči jsou momentálně aktivní ve finských klubech – Pavlát hraje za Plzeň a Málek za Ilves Tampere.

Málek se proslavil před dvěma lety vstřeleným gólem v zápase Vsetína proti Havířovu. Stal se tak prvním brankářem v první lize, kterému se podařilo vstřelit čistou trefu. Mimo hokej má Málek rád fotbal a fandí týmu Forest Green Rovers, který je známý svou ekologickou filozofií. Klub nabízí pouze vegetariánská jídla a trávu sekají elektrickými sekačkami.

Pavlát má své rituály před zápasy, jako například jíst koblížky z finského supermarketu den před zápasem. Málek naopak před zápasy pije panáka slivovice hodinu a tři čtvrtě před začátkem. Oba brankáři se těší na reprezentační sezónu a na turnaji Karjala Cup dostanou minimálně jeden zápas.

Česká hokejová reprezentace dnes odstartuje turnaj proti Švédsku ve Växjö. Poté se přesunou do Tampere, kde se utkají s Finskem a Švýcarskem. Na konci sezóny je pak čeká domácí mistrovství světa, na které se oba brankáři těší.